Wysłany: 08-12-2011, 12:45 Środki łączności oraz uzyskanie częstotliwości.
Do zalozenia tego tematu sklonila mnie sytuacja, w ktorej nasza firma stara sie o uzyskanie wlasnej czestotliwosci. Radiotelefony PMR nie sprawdzily sie podczas wykonywania zadan przez nasza firme. Skladajac wniosek do UKE kierowalem sie bardziej intuicyjnie niz wiedza specjalistyczna. Mam prośbe aby ktos pomogl i doradzil w tym zakresie:
Do realizacji zadan potrzebujemy wlasna czestotliwosc przy, ktorej mozna pracowac na trzech niezaleznych kanalach. Musimy dokonac zakupu 2 radiotelefonow przewoznych (na dwa samochody) oraz dziesieciu radiotelefonow przenosnych + cicha lacznosc (pracownicy ochrony). Obszar dzialania - caly kraj. Przypuszczalna czestotliwosc 150-172 MHz.
Tu jest wszystko wyjasnione ale jak przechodzimy do wypelnienia wniosku RRL to zaczynaja sie schody.
Podobnie prosze Was doradzcie jakie radiotelefony i zestawy cichej lacznosci sprawdzily sie w waszych dzialaniach (komercyjnych) - oczywiscie z uwzglednieniem normalnej ceny.
Czy pracowal ktos na sluchawce z wibracja (w glosnych warunkach) ?
Pozdrawiam,
Gubor.
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
Wysłany: 12-12-2011, 11:50
Witam
Swego czasu, załatwiałem taki temat dla swoich chłopaków. Ja poszedłem na łatwiznę: nawiązałem kontakt z pewną wpływową osobą od której kupiłem przemiennik, krótkofalówki i zestawy słuchawkowe i ta jakże sympatyczna Pani załatwiła za mnie całą papierologię i wszelkie formalności z UKE. Dostałem tylko kilka papierków do podpisu i nawet sie nie obejrzałem jak miałem swoja częstotliwość
Jesli chcesz mogę Ci na PW wysłać namiary, powołasz sie na mnie i może tez uda Ci się wszystko szybko i sprawnie załatwić.
Co do twojego drugiego pytania o rodzaj sprzętu to my korzystamy z radiotelefonów Motorola GP360 i jesteśmy zadowoleni. W wolnej chwili zerkne jaki rodzaj zestawów słuchawkowych mamy i Ci napiszę.
Na wibracjach nie pracowałem;-) więc sie nie wypowiadam
Pzdr
_________________ odważni nie żyją wiecznie, ostrożni nie żyją w ogóle
Wysłany: 30-12-2011, 04:11
Z przydzieleniem trzech częstotliwości na cały kraj może to nie być taka prosta sprawa. O ile zakres częstotliwości, który podajesz jest rozsądny, o tyle niekoniecznie UKE znajdzie dla Was aż trzy częstotliwości, które będą wolne na terenie całego kraju. W dużych miastach jest taki tłok, że bywa problem w znalezieniu choćby jednej częstotliwości na wyłączność. Ale może rzeczywiście uderz do tej znajomej Bartka;)
Co do radyjek to polecam Hyt-y. Od lat pracuję na Motoroli i nie jest źle, ale generalnie to monopolistyczna firma i na dzień dzisiejszy kilka innych poszło mocno naprzód. Używałem Hyt-a parokrotnie i byłem zadowolony. Cenowo mocno konkrecyjny do Motoroli. Zobacz też nowe cyfrowe modele kamuflowane. Jeśli byłeś na Europoltech-u to były tam prezentowane i dostały nawet jakieś wyróżnienie.
Co do akcesoriów, to każdy ma jakieś swoje upodobania. Ja mogę Ci polecić Sonic i Temco - sprzedaje ta sama firma co Hyt-a. Niezłe rzeczy robi też Peltor (np. wraz z aktywnymi ochronnikami słuchu), tyle że ciężko się z nimi współpracuje - w końcu to też monopolista...
Na pewno daruj sobie zwykłe akcesoria kamuflowane Motoroli, jak dla mnie to jakieś chińskie zabawki są...
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
_________________ Nie lubię bić piany na forach, wolę działania rzeczywiste ;)
Wysłany: 30-12-2011, 14:58
Być może, ale raczej nie. Porównując z Ceotronics-em czy Sonic-kiem moim zdaniem wypadają słabo.
Używałem w bardzo różnych - od niegłośnych pomieszczeń, przez normalny ruch na dworze i głośniejsze miejsca. Już w przypadku tych drugich radio jest ma maxa a słyszy się średnio głośno i niewyraźnie.
_________________ Nie lubię bić piany na forach, wolę działania rzeczywiste ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum