Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 260 Skąd: centrum
Wysłany: 18-01-2012, 10:09 Zdążyć na emeryturę, czyli szturm na etaty w policji
tvn24:
Cytat:
Komendy policji przeżywają oblężenie chętnych do pracy w mundurze. Dziennie zgłaszają się dziesiątki osób - zauważąją od kilku dni media. Środowa "Rzeczpospolita" sugeruje, że wynika to z planów likwidacji przywilejów emerytalnych dla mundurowych.
Od początku roku w stolicy wpłynęło już 300 wniosków od osób, które chcą dostać etat w policji. Jak wylicza Dorota Tietz z Komendy Stołecznej, każdego dnia zgłasza się ok. 50 osób. - Najwięcej z Podkarpacia, Lubelszczyzny oraz Świętokrzyskiego - mówi "Rzeczpospolitej".
Tylko w ub. tygodniu w Gdańsku zgłosiło się ok. 250 kandydatów (o sytuacji w Gdańsku pisała w ub. tygodniu "Gazeta Wyborcza". Według jej relacji, tylko jednego dnia, kiedy przyjmowane są podania, przed Komendą Wojewódzką ustawiło się aż pół tysiąca osób).
Na Śląsku na przyjęcie do służby czeka 3,5 tys. osób (w 2010 r. zgłosiło się tam do Projekt zmian w emeryturach mundurowych w styczniu
Do 10 stycznia rząd zamierza opracować projekt nowych zasad emerytur... czytaj więcej »
policji 4,1 tys. osób, a w ub. roku już 6,1 tys.) - wylicza dziś "Rz".
Wciąż więcej odchodzi niż przychodzi
Szturm na komendy policji to najprawdopodobniej efekt - jak zaznacza "Rz" - planowanych przez rząd zmian w emeryturach mundurowych i sytuacji na rynku pracy, gdzie coraz trudniej o stałą posadę.
Ten rok jest ostatnim, gdy mundurowi nabywają prawo do emerytury już po 15 latach służby. Od 2013 r. rząd chce to zmienić, by świadczenie przysługiwało po 25 latach. Dodatkowo pojawi się wymóg ukończenia 55 lat. - Wtedy chętnych ubędzie. Kiedy dowiedzą się, że muszą pracować 35 lat, nie będą się tak spieszyć - przewiduje wiceszef NSZZ Policjantów insp. Andrzej Szary.
I jednocześnie ocenia, że osoby przychodzące do służby w tym roku i tak nie zapełnią wakatów, bo więcej funkcjonariuszy odchodzi z policji niż przychodzi. W zeszłym roku ubyło ok. 6 tys. osób.
Jak na to patrzę, to oczy przecieram ze zdumienia.
Czy faktycznie te legendarne 15 lat to taki super biznes, czy ktoś się za dużo seriali naoglądał?
A może to też świadczy o sytuacji na rynku pracy - wśród kończących studia bodajże co druga osoba nie ma pracy?
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1310 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 18-01-2012, 10:22
Sluchajcie chopy... właśnie wracam z KWP w Gdańsku...
Podjechałem sobie o 7mej rano. Kolejka na 200 osób. 3ci tydzien rekrutacji. Nie da rady, żebym się dostał, co na recepcji powiedzieli nam wprost - ogarną maks 140 osób.
Chłopak, który był około 90ty w kolejce, stał pod Komendą od 2giej w nocy. To jest jakaś paranoja! 3ci tydzien z rzędu wygospodarowuje sobie wolny dzień i jak zwykle pocałowałem klamkę
Serio, nie zależy mi na 15latach emerytury. Mogę robić 25 lat. Poziom ludzi stojących aby złożyć kwity jednak mnie poraził - tak w telegraficznym skrócie.
ufff... no, nie tracimy optymizmu. Firma kwitem stoi, jakoś to będzie.
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 12 Lip 2010 Posty: 189 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-01-2012, 10:31
A w stołecznej jakoś tłumów nie widziałem, jak byłem ostatnio.
Będziemy mieć super policję, jak tendencja się utrzyma i zacznie być kilku na jedno miejsce
Może sytuację poprawiłby dekret a la Miedwiediew: 250% podwyżki od 1.01.2012
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1310 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 18-01-2012, 10:43
sejsmo napisał/a:
A w stołecznej jakoś tłumów nie widziałem, jak byłem ostatnio.
Będziemy mieć super policję, jak tendencja się utrzyma i zacznie być kilku na jedno miejsce
Może sytuację poprawiłby dekret a la Miedwiediew: 250% podwyżki od 1.01.2012
Spoko, w Opolu Komendant Wojewódzki ponoć obniżył wymagania do zawodówki.
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 688 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 18-01-2012, 14:43
MateuszW napisał/a:
Spoko, w Opolu Komendant Wojewódzki ponoć obniżył wymagania do zawodówki.
To nie decyzja Komendanta Wojewódzkiego po zawodówce można się dostać ale tylko do OPP i trzeba podpisać lojalkę że w ciągu 3 lat się uzupełni wykształcenie.
Poza tym nie okłamujmy się czy to 15 czy 25 lat to i tak dla niektórych " złapanie Pana Boga za nogi ".
Pewna pensja ( nie za wielka ale zawsze), L-4 100% płatne, kupa dodatków (pranie, dojazdy, malowanie, mundurówka, posiłki itp)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 260 Skąd: centrum
Wysłany: 19-01-2012, 12:58
tvn24:
Cytat:
- Na początku w prewencji, a potem jak się da, to na stołek. Komendant - też byłoby dobrze - snuje wizje o przyszłej karierze Krystian Drzewiecki, kandydat na policjanta. W Warszawie, Gdańsku, czy Wrocławiu przed policyjnymi komendami kolejki. Policyjny mundur przyciąga tłumy, bo daje pracę i gwarantuje emeryturę po 15 latach. Jednak już za rok wiek emerytalny policjanta znacznie się wydłuży.
Proces rekrutacji do policji zaczyna się od podania. W Gdańsku w jednym z pokoików raz w tygodniu kilku urzędników próbuje odeprzeć szturm chętnych. Chociaż dokumenty można wysłać pocztą, to policja odradza tę metodę. - Jak ktoś prześle dokumenty i nie będą kompletne, będziemy odsyłali i ta droga i tak będzie dłuższa - mówi kom. Joanna Kowalik-Kosińska.
Kariera w policji - czemu nie?
Od 2013 roku ma wydłużyć się staż pracy policjanta i stąd w tym roku takie tłumy. - To ostatni rok, gdy mogę przejść na emeryturę po 15 latach - przyznaje Michał Szkaliński, kandydat do pracy w policji w Gdańsku. Z kolei dla Diany Loeff praca w policji jest atrakcyjna, bo jak twierdzi, państwowa posada jest stabilna.
Policyjna rotacja
W zeszłym roku z policji odeszło niemal sześć tysięcy funkcjonariuszy, prawie tyle samo nowych przyjęto. W tym roku ma być podobnie. - W ubiegłym roku mieliśmy ponad 50 tysięcy kandydatów, tylko co dziesiąty zostaje funkcjonariuszem - mówi insp. Mariusz Sokołowski, rzecznik prasowy komendanta głównego policji.
Stabilna praca, niezła płaca..
Jak twierdzi minister spraw wewnętrznych, nawet wydłużenie pracy do 55-tego roku życia i przywileje emerytalne po 25 latach tej kolejki nie skrócą. - To będzie wciąż bardzo uprzywilejowany system w porównaniu z tym, w którym my wszyscy funkcjonujemy - mówi minister spraw wewnętrznych, Jacek Cichocki. Innego zdania są policyjni związkowcy, którzy ministra ostrzegają, że policja przestanie być "magnesem".
Jednak na razie nic na to nie wskazuje. Stabilna praca, niezła płaca i perspektywa szybkiej emerytury bardziej przemawiają do wyobraźni niż sposób, w jaki policja do pracy rekrutuje.
Bosze.
Co ci ludzie mają w głowie? Slogany i Miami Vice?
Chociaż niech przychodzą.
W warunkach ciągle zmieniających się przepisów, niejasnych interpretacji i pracy za kilku świeże mięso się nada, dopuki się nie zużyje.
A później przyjdą nowi, co chcą pracować za biurkiem, a może zostać komendantem?
Wysłany: 19-01-2012, 21:32
CrazyDog napisał/a:
Co tu dużo mówić jaka pensja taka robota.
Ale to żaden argument żeby nie pracować,
Poza tym pierwsza podstawowa zasada " jeżeli czegoś żądasz to najpierw daj coś od siebie" a więc jaka praca taka płaca .
jacek... nie zgadzam się z Tobą. Praca w policji, wojsku, straży pożarnej czy nawet bycie ratownikiem medycznym jest służbą... i nie ważne jak psie są pieniądze, trzeba dawać z siebie wszystko. Może to zabrzmiało patetycznie ale ja tak myślę. Przez myślenie w stylu "jaka płaca taka praca" ktoś potrzebujący może nie otrzymać pomocy na czas, bo tak jak w poprzednim poście: policjant boi się wysiąść z radiowozu. To samo się tyczy innych służb. Można narzekać i biadolić bo to ludzkie ale robić trzeba swoje
_________________ BOŻE CHROŃ MNIE OD PRZYJACIÓŁ, Z WROGAMI SAM SOBIE PORADZĘ
Wysłany: 19-01-2012, 22:14
tauzen napisał/a:
jacek... nie zgadzam się z Tobą. Praca w policji, wojsku, straży pożarnej czy nawet bycie ratownikiem medycznym jest służbą... i nie ważne jak psie są pieniądze, trzeba dawać z siebie wszystko. Może to zabrzmiało patetycznie ale ja tak myślę. Przez myślenie w stylu "jaka płaca taka praca" ktoś potrzebujący może nie otrzymać pomocy na czas, bo tak jak w poprzednim poście: policjant boi się wysiąść z radiowozu. To samo się tyczy innych służb. Można narzekać i biadolić bo to ludzkie ale robić trzeba swoje
Ale ja dokładnie o tym napisałem, " jeżeli czegoś żądasz to najpierw daj coś od siebie" a więc jaka praca taka płaca ..
Żeby dostawać odpowiednią płacę najpierw trzeba sobie na to zasłużyć.
Wszystko by było lepiej, gdyby był zmieniony system płac i nie płaciłoby się w stylu "czy się stoi, czy się leży, to wyplata się należy". Powinien być usprawniony system motywacyjny. Wypłata powinna się składać z podstawy i premii, którą powinno się naliczać według tego, jakie osiągnięcia w danym miesiącu miał pracownik. Tak jest w wielkich firmach, które osiągają wielkie zyski. Tam, jeżeli się nie nadajesz, to na twoje miejsce wchodzi ktoś inny albo - w najlepszym przypadku - nie dostajesz premii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum