Program "Kadet" trwa 12 miesięcy i odbywa się w systemie skoszarowanym.
Cytat:
Po ukończeniu 2,5 miesięcznego szkolenia uczestnik programu rozpoczyna praktykę zawodową na którą składa się m.in. służba patrolowa, zabezpieczanie imprez masowych, ochrona placówek dyplomatycznych.
Czy po ukończeniu szkolenia będę mógł docierać z domu na praktyki czy nadal będę "skoszarowany"?
Czy podczas praktyk będę miał prawa jak normalny policjant?
Czy dostanę pistolet i odznakę podczas praktyk?
Może wie ktoś jak to wygląda w praktyce? czy naprawdę będę chodził na patrole czy mył okna i zamiatał podłogę na komendzie?
Pomógł: 15 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 1263 Skąd: z barłogu :)
Wysłany: 27-01-2008, 16:36
To jest ładna nazwa na służbe kandydacką w Oddziałach Prewencji Policji.
Całe 12 miesięcy siedzi się w koszarach (spokojnie, są przepustki ).
Uprawnienia ma się jak każdy policjant w temacie np. legitymowania, użycia środków przymusu i broni palnej.
To co nazwali ładnie "praktykami" (hehehe) to po prostu normalna słuzba w OPP/Zomo, ja nie wiesz popytaj starszych
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
mam małe pytanko, nie długo kończe zawodówke i bym chciał iść do Policji:
1.Czy by mnie wzieli po zawodówce??
2. po ozbyciu służby kandydackiej, bym mógł spokojnie uczyć sie dalej zaocznie??
Pomógł: 3 razy Wiek: 30 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 218 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 16-12-2008, 16:37
Teoretycznie mógłbyś się uczyć, ale w praktyce wygląda to trochę inaczej. W niektórych jednostach organizacyjnych, przełożeni do spraw osobowych chcą, żeby występować do nich z prośbą o wyrażenie zgody na naukę. I tu pojawia się problem. Jak nie da Ci zgody to uczyć się możesz, ale na własną rękę. Czyli masz zajęcia a stary zaplanuje Ci służbę. To co Ci napisałem nie oznacza, że tak jest wszędzie. Są jednostki gdzie zgody się nie uzyska, ponieważ jeśli się ma taką zgodę to firma musi ci zapewnić tzw. urlop szkolny i czasami zwrot poniesionych kosztów, ale stary pomaga uczącym się i nie stwarza problemów. Podobnie jest w całym MSWiA. W MON-ie jest trochę lepiej, tam inwestują w człowieka.
Ale bym chciał sie dowiedzieć jak bym poszedł na ten "program Kadet" czy by mnie wzieli po zawodówce?
I narodziło mi się kolejne pytanie, mam ukończony kurs spadochronowy obecnie mam 9 skoków zamierzam dojechać do 20 i wtedy do Policji, no i wiem że w Gdańsku jest Komisariat Lotniczy Policji i czy bym dostał tam jakąś fuche z czasem zwiazaną ze spadochroniarstwem??
Pomógł: 15 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 1263 Skąd: z barłogu :)
Wysłany: 16-12-2008, 19:18
KWP Gdańsk napisał/a:
Komisariat Lotniczy Policji to jednostka, której policjanci całodobowo pełnią służbę patrolowo-interwencyjną w ogólnodostępnej strefie lotniska, zarówno na terenie terminala, jak i na terenach przyległych, np. parkingach. Współpracują oni z funkcjonariuszami Służby Ochrony Lotniska oraz Straży Granicznej w zakresie prewencyjnego zabezpieczenia obszaru lotniska.
Masz tu coś o spadochronach?
No i generalnie z zawodówką zapomij o MSWiA. Minimum to średnie.
Jak Foka napisał.
Program Kadet = służba kandydacka = pobór => pobór kasują, nie ma służby kandydackiej.
Poza tym na www KGP było że musi być średnie.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum