Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 72 Skąd: warszawa
Wysłany: 19-08-2005, 21:45
witam!
jezeli chodzi o operownie bronia krotka w dzialaniach ochronnych to niezawodnym typem broni jest rodzina glockow (najczesciej uzywane 17 i 19) nie bede sie roztkliwial dlaczego gdyz na temat glockow powiedziano i napisano juz wiele dobrego i ja sie tez pod tym podpisuje.
pozdrawiam serdecznie!
_________________ to nie z powodu trudnosci brak nam odwagi!!
to trudnosci pojawiaja sie gdy nam jej brak!!!
mały [Usunięty]
Wysłany: 25-08-2005, 21:08 uzbrojenie CPP
czołem. sugerował bym magazynek o zwiększonej pojemności tzw:długi plus dodatkowe jeden lub dwa w ładownicy.
mały
killfranc [Usunięty]
Wysłany: 26-08-2005, 09:46
Jak rozumiem to sugerujesz aby długi magazynek był podpiety do broni ??
Rozumiem 2-3 mag długie w ładownicach. Ale długi magazynek przy broni noszony na codzień to , sorry ale nieporozumienie.
No chyba , ze ktos robi pokazówke , jak kiedys BOR z Kuklińskim. Ale chyba nie oto tu chodzi.
mały [Usunięty]
Wysłany: 26-08-2005, 13:01 uzbrojenie cpp
Czołem. co do roznych pokazówek to ok. ale w tym wszystkim to nie o to chodzi jak sam zauwazyłes.dobrze ze jest odmienny punkt widzenia na to zagadnienie. moja argumentacja jest taka- lepiej mieć w magazynku podstawowym długim podpiętym do broni większą ilość amunicji; natomiast w krotszym co zrozumiałe szybciej sie ona wyczerpie. powoduje to koniecznośc wymiany, a co się z tym wiąze w kontakcje ogniowym gdy np grupa ochronna jest w trakcie ewakuacji dla kazdego jest oczywiste.
pozdr mały
Wysłany: 29-08-2005, 19:02
witam!
rozumiem argumenty obu stron wiec trzeba rozgraniczyc pewne rzeczy. chodzi mi konkretnie o to iz ochrona np.jednego z wielu biznesmenow ma przewaznie zalozenia zeby byc jak najbardziej dyskretna i nie zwracac zbytniej uwagi na grupe ochronna wiec niezbyt wygladalo by to gdyby "chlopaki"zasuwali z wielkimi magazynkami ktore odstaja spod marynarki.
a chlopaki z BORu nie musza sie tym zbytnio przejmowac.bo wiadomo jaki jest ich charakter pracy i jakiej wagi osobistosci chronia wiec nie dziwie sie ze zwracaja wieksza uwage na sile ognia jaka moga pokryc ewentualny cel(lub wiele celow)
ps. a to ze BORowiki lubia sie popisywac to inna sprawa(bez obrazy dla chlopakow bo robia dobra robote)
pozdrawiam
_________________ to nie z powodu trudnosci brak nam odwagi!!
to trudnosci pojawiaja sie gdy nam jej brak!!!
Bombel12 [Usunięty]
Wysłany: 06-03-2006, 16:53 j/w
Witam
Potwierdzam to co pisze Mały. Mi ochroniarz z OSŻW gdy miałem podczas treningu 2 magi: długi i krótki i podpięłem krótki (wg. mnie łatwiej wyjąć z kabury - Fobus'a), powiedział dokłądnie to co Mały mówi, że najpierw podpina się większą siłę ognia bo zmiana maga kosztuje troszke czasu a to mogą być kiedyś cenne sekundy...
A przy okazji to z tego co zauważyłem to do działań ochrony używają Glock'ów 17 i właśnie długich magów.
Pomógł: 18 razy Wiek: 28 Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 1905 Skąd: z barłogu :)
Wysłany: 07-03-2006, 10:47
Witam!
1) a jakie inne pistolety nadaja sie do CPP oprocz G-17 ?
2) czy w CPP moze byc przydatna kolba dostawna do G-17 (rozkladna , izraelska)
3) Czy maly pm (G18, Cz-75 Full Auto) moze byc przydtny do CPP?
Sorry za skrotowe pytania
pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Bombel12 [Usunięty]
Wysłany: 07-03-2006, 14:16 j/w
Z tego co widziałem na fotkach to kiedyś do ochrony jakiegoś tam ministra obrony (z krajów arabskich bodajże) dostali MP5 A3 pod kurtki ale ciężko zakamuflować PMy. No chyba że MP5 K w teczkę...
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Maj 2005 Posty: 118 Skąd: Ciechanów
Wysłany: 07-03-2006, 16:49
MP5 K nosi sie takze pod marynarka / kurtka na specjalnych szelkach.Wbrew pozorom jest to w miare dyskretne i sprawdza sie ( ochrona czesto z oczywistych wzgledow ma spora powierzchnie ciala ;) ) Szelki umozliwiaja szybkie wyciagniecie broni i zlozenie sie do strzalu. W necie na pewno znajda sie foty amerykanskiej Secret Service z tym sprzetem.
Wysłany: 27-03-2007, 22:06
W Austrii oprócz Glocków do ochrony VIPów (i nietylko :P) uzywają P7 M13 H & K.
Takie maleństwo he he he
Tryglaw [Usunięty]
Wysłany: 28-03-2007, 15:27
Ja bym dodał do tej listy jeszcze H&K USP na amunicję 0.40S&W.Pistolet moim zdaniem jest lepszy niż Glock, ale to już moja subiektywna opinia, napewno natomiast amunicja 0,40cala jest dużo bardziej skuteczna w rażeniu siły żywej jednocześnie zapewniając dość wysoką pojemność magazynka.
Wysłany: 28-03-2007, 18:38
Mniej zwracał bym uwagę na nabój, a na stosowane pociski - 2 - 3 rodzaje. Co do typów brni mniej - więcej wiadomo jakie "klamki" są niezawodne, ergonomiczne i wytrzymałe więc sprawa jest tu też w miarę jasna.
Natomiast jest sprawa inna : czy każdy członek CPP powonien dobierać sobie tym pistoletu wg swoich preferencji, czy też wszyscy powinni mieć jeden typ pistoletu dla zapewnienia wymienności magazynków, na wypadek szczególnie trudnych sytuacji?
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Wysłany: 28-03-2007, 21:49
Wydaje mi się że lepiej by było gdyby każdy sobie "dobierał'' taki model który mu najbardziej odpowiada tzn. dobrze leży w dłoni, ma odpowiednią wagę itp. Po kilkunastu strzelaniach na strzelnicach, rozbieraniach i czyszczeniach swojej zabawki facet wie o niej wszystko. Wie jak i w jakich warunkach się może zachować, jakie wydaje odgłosy itp.
Glock choc jest b.dobrym pistoletem przychyliłbym sie jednak do własnie USP.Glock jest bardziej wrażliwy na amunicje a to raczej ta sama półka cenowa(no moze troszke wyższa...)
Co do magów to wpięty krótki ale nie mniej niż 15 "osobowy",a na pasku 2x30 co najmniej.Wymiana na długi nastepuje w najkrótszym możliwym czasie(niekoniecznie dopiero po wyczerpaniu magazynka uprzednio podpiętego).Chodzi o to aby w ogóle odpowiedzieć ogniem..no i trzeba pamiętać ze nie jestesmy sami i mamy jasno przydzielone zadanie w zespole.
_________________ Dekalog komandosa:
'Masz głowę i chuj to kombinuj'
Glock choc jest b.dobrym pistoletem przychyliłbym sie jednak do własnie USP.Glock jest bardziej wrażliwy na amunicje a to raczej ta sama półka cenowa(no moze troszke wyższa...)
2kzł, a 3,5kzł to ta sama półka? Zazdroszczę
Endriu napisał/a:
Co do magów to wpięty krótki ale nie mniej niż 15 "osobowy",a na pasku 2x30 co najmniej.
Hm, a do H&K są długie magi, bo nie widziałem?
Endriu napisał/a:
Wymiana na długi nastepuje w najkrótszym możliwym czasie(niekoniecznie dopiero po wyczerpaniu magazynka uprzednio podpiętego).Chodzi o to aby w ogóle odpowiedzieć ogniem..no i trzeba pamiętać ze nie jestesmy sami i mamy jasno przydzielone zadanie w zespole.
Można też nosić 30-osobowy podpięty. Ale na kaburze Roto.
Mi niestety USP nie pasuje - ma większy chwyt od Glocka i nie sięgam do dżwigni zwalniania magazynka. Do tego rozwiązanie tej dźwigni - "belka" pod kabłąkiem - powoduje, że trzeba lekko odpuścić środkowy palec. Nie leży mi to
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 29-03-2007, 18:38
Witam,
zeby nie zaczynać wojny o wyższosć jednego nad drugim lub trzecim (a Sig to co? )
1) Glock nie trawi amunicji polskiej do Glauberytów, całą resztę trawi (pomijamy tanie naboje i dziwadła typu stop - patrony)
2) Dlugie magi do USP są...ale w "Grey room" niestety jedynie :( Poza tym magazynki z USP nie pasują do USP Compact - jedyny taki numer na świecie....
Pozdr
Robal2pl
Rash [Usunięty]
Wysłany: 01-04-2007, 10:36
Endriu napisał/a:
Co do magów to wpięty krótki ale nie mniej niż 15 "osobowy",a na pasku 2x30 co najmniej.Wymiana na długi nastepuje w najkrótszym możliwym czasie(niekoniecznie dopiero po wyczerpaniu magazynka uprzednio podpiętego).Chodzi o to aby w ogóle odpowiedzieć ogniem..no i trzeba pamiętać ze nie jestesmy sami i mamy jasno przydzielone zadanie w zespole.
Hm...nie pamietam czy to mowil Maly czy ktos inny z branzy ochroniarskiej. Jakis fachura w kazdym razie. Jak mamy dlugie magazynki na stanie to nosimy podpiety dlugi, wieksza pewnosc i bezpieczenstwo, a i tak wiadomo, ze pod marynarka jest bron.
[ Dodano: 01-04-2007, 10:37 ]
[quote="Endriu
Co do magów to wpięty krótki ale nie mniej niż 15 "osobowy",a na pasku 2x30 co najmniej.Wymiana na długi nastepuje w najkrótszym możliwym czasie(niekoniecznie dopiero po wyczerpaniu magazynka uprzednio podpiętego).Chodzi o to aby w ogóle odpowiedzieć ogniem..no i trzeba pamiętać ze nie jestesmy sami i mamy jasno przydzielone zadanie w zespole.[/quote]
Hm...nie pamietam czy to mowil Maly czy ktos inny z branzy ochroniarskiej. Jakis fachura w kazdym razie. Jak mamy dlugie magazynki na stanie to nosimy podpiety dlugi, wieksza pewnosc i bezpieczenstwo, a i tak wiadomo, ze pod marynarka jest bron.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum