Wysłany: 21-09-2005, 12:20 Protół Dyplomatyczny w działaniach ochronnych
Czołem. chciałbym zasygnalizować temat który jest czasami marginalizowany w pracy związanej z ochroną osób mianowicie, protokół dyplomatyczny w działaniach ochronnych np: co powinien wiedzieć oficer ochrony w tym zakresie.
Pozdrawiam. Mały
Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 785 Skąd: z Polski
Wysłany: 22-09-2005, 18:46
Czy w jakichś sytuacjach ochrona wysokiego dyplomaty może miec broń długą?
Co do garnituru: prawda to li że blackwater chodzi w koszulach w kratke z premierem Iraku?
ok jasne, jeszcze trzeba pamietac o funkcjach identyfikacyjnych - nie chce sklamac ale SS do tego celu wykozystuje krawaty - na przyklad wszyscy maja podobne odcienie - ktos moze potwierdzic?
Diadek, który był Kapitanem AK, a na wojnie Plutonowym w sekcjach likwidacyji Kedywu, mówił mi, że Gestapowcy mieli co półroku zmieniame miejsce przyczepienia swojego znaczka w klapie, np. po prawej stronie szwa, bliżej to jednej to drugiej krawędzi kołnierza itd.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 785 Skąd: z Polski
Wysłany: 27-09-2005, 22:47
A może MAGNUM DUTY LITE GLOSS - buty które są specjalnie dla tego typu formacji - jak również dla policjantów, którzy muszą wyglądać "elegancko".
http://www.martessport.co...gnum_oferta.php
A propos - przypominają mi się zdjęcia Ś. P. Płk Kuklińskiego z wizyty w Polsce w 1998 - wtedy Secret Service była w garniturach krawatach etc, ale Mini-UZI mieli jawnie.
Co nie zmienia faktu że w Europie broń się raczej ukrywa.
I druga kwestia - czy są specjalne garnitury dla CPP? Np nie-usztywnione.
Ja zawsze kupuje za duży żeby móc wygodnie pisać w ławce, a co dopiero do działań CPP... tym bardziej że tam celowo źle skrojony garnitur może zostać zauważony i uznany za niezgodny z protokołem
_________________ KOTY GÓRĄ!!!
Pozdrawiam
Brymer [Usunięty]
Wysłany: 28-09-2005, 08:05
Secret Service nie chroniło Kuklińskiego...to był BOR i mieli też beryle-również na wierzchu...
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 72 Skąd: warszawa
Wysłany: 28-09-2005, 14:28
witam!
oczywiscie pracownik cpp powinien byc obeznany w strukturach i "klimatach" srodowiska w ktorym sie obraca gdyz jedo zadanie nie polega tylko jak to wiekszosc uwaza "staniu i robieniu wrazenia" ale bardzo wazna kwestie odgrywa konwersacja z ludzmi ze srodowiska(co wykazystywane jest takze w kwesti rozpoznawczo-informacyjnej)
pomijam juz tego typu teamty jak wypad na "panie" czy "imzrezy w waskim gronie" co stwaza sytuacje w ktorych trzeba sie wykazac dyplomacja,dyskrecja itp, gdyz wiadomo ze na rozych ludzi i rozne srodowiska sie trafia.
jezeli chodzi o ubior to garnitury sa czyms w rodzaju wizytowki pracownikow ochrony i tak sa kojarzeni co w wiekszosci wypadkow mija sie nieco z prawda,gdyz odbiega sie od tego typu dzialan przechodzac na tzw. "brudasa". czyli wystepuje sie w zwyklych cywilnych ciuchach (cos w stylu jeansy ,koszula wyciagnieta ze spodni(t-shirt) i np.marynarka z lekkich materialow, a klasyczne garnitury uzywas sie tylko przy oficjalnych wystapieniach.
pozdrawiam wszytkich!
_________________ to nie z powodu trudnosci brak nam odwagi!!
to trudnosci pojawiaja sie gdy nam jej brak!!!
mały [Usunięty]
Wysłany: 29-09-2005, 19:22
czołem.podsumowując i pomijając kwestię noszenia broni długiej jako nie związanej z tym działem,proponuję pokusić się o stworzenie pierwszego punktu w tym temacie, ubiór oficera ochrony-formalny i nieformalny oraz przykładowy w strefach działań objętych konfliktami.a także o wyrażenie swojego punktu widzenia i sugestie w sprawie ubioru kobiet pracujących w CPP.proponuję przeanalizować jaki sposób indentyfikacji zespołu będzie najlepszy, zmiany w ubiorze czy może coś innego..
pozdrawiam. mały
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 72 Skąd: warszawa
Wysłany: 30-09-2005, 20:10
witam serdecznie!
jest wiele sposobow identyfikacji zespolow ochronnych.jednymi z wielu sa np.krawaty w takich samych kolorach,takie same czapeczki lub paski(kolorowe) identyfikacyjne na broni.to tylko kilka przykladow a wzystko zlaezy od grupy i ich pomyslow no i oczywisci od rodzaju ubioru jaki w danym monecie wykozystujemy podczas roboty.
pozdrawiam
_________________ to nie z powodu trudnosci brak nam odwagi!!
to trudnosci pojawiaja sie gdy nam jej brak!!!
Pomógł: 18 razy Wiek: 28 Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 1905 Skąd: z barłogu :)
Wysłany: 04-10-2005, 11:00
Witam!
Wlanie, jak wyglada sprawa z kobietami na oficjalnych przyjeciach (zkladam ze owinny przyjsc w sukniach - jak to pogodzic z efektywnoscia dzialania w razie ataku ?
Pozdr
Robal2pl
mały [Usunięty]
Wysłany: 22-01-2006, 19:17
CZOŁEM. pewne elementy występujące podczas wykonywania zadań ochronnych bez podziału na CPP i bodyguarding powinny być zgodne z elementarzem zachowań- protokołem dyplomatycznym , ale z uwzględnieniem najważniejszego wykonania zadania ochronnego. Wykonywać zadanie prawidłowo, to również mieć wiedzę na temat ubioru, zachowań,ceremoniału, czy posiadać wiedzę w takiej z pozoru prozaicznej sprawie jak obyczaje w kontaktach towarzyskich. Ochrona to również budowanie własnego wizerunku, wzajemnych relacji i zależności. Postrzeganie przez pracodawcę\ CPP czy prywatnie\ jest takie same. Można być super komandosem ale nie posiadać wiedzy i wyczucia w sprawach z pozoru błachych i to czasami określa nasze być albo nie być. Na początek proponuje zająć się sprawą ubioru. W ochronie powinien być wygodny nie krępujący ruchów, nie utrudniający dostępu do broni i innego wyposażenia. Marynarka czy np. kurtka powinny być rozpięte. Pamiętać należy, żeby zawsze być zadbanym i schludnym, mieć na uwadze to, że swoim wyglądem zewnętrznym budujemy nie tylko autorytet osobisty, lecz także firmy i osoby którą reprezentujemy. Należy pamiętać że pełniona funkcja wymaga stosownego stroju. Nie należy wyróżniać się swoim wyglądem i ekstrawagancją. W ochronie osób powinno się dopasować do stylu osoby ochranianej. W oparciu o protokół dyplomatyczny chciałbym przytoczyć kilka sformułowań, które mogą być pomocne w wykonywaniu naszego zawodu. Jeżeli wykonujemy zadania w garniturze to mężczyzni noszą klasyczny garnitur jednorzędowy w odcieniach koloru granatowego lub szarego. Kobiety\ochrona\ kostium, garnitur w neutralnych barwach, minimalna ilość biżuterii, zawsze rajstopy, pantofle na płaskim obcasie do tego staranne uczesanie i dyskretny makijaż.UFF! Pamiętać należy, że elegancja ubioru jest nie tylko sprawą mody. Strój powinien być dopasowany do sylwetki, w ochronie powinien być trochę luźniejszy, z uwagi na fakt noszenia broni. Także pora roku i okoliczności np:wycieczka, oficjalna wizyta, teatr, wizyta na poligonie czy w strefie działań wojennych decyduje o naszym ubiorze. W strefie działań powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę, aby nie wyróżniać się \ ochrona i ViP\ np: ubiór, insygnia itp. Do teatru, na oficjalne przyjęcia zalecany jednolity ciemny garnitur, biała koszula, starannie dobrany krawat, czarne skarpetki i sznurowane obuwie krawat w stonowanych kolorach i wzorach, najwyżej trzy kolory. Z własnego doświadczenia mogę polecić buty na płaskiej podeszwie, bo jak przyjdzie deptać cały dzień, to wtedy dopiero docenia się jakie to ważne. Pozdrawiam mały
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum