Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 27-07-2011, 11:29
Kangur napisał/a:
Czyli jedna ekipa dodaje do M249 zasobniki jak z kreskówek a druga równolegle przechodzi z zasilania taśmowego na magazynowe.
A co w tym takiego dziwnego? Tutaj nie ma żadnej sprzeczności. W Twoim świecie nie ma elastyczności? Jedni potrzebują danego rozwiązania, inni - innego. Piechota morska przez dekady skomlała, że im zabrali M16A1 z możliwością ognia ciągłego, to sobie w końcu kupili jego odmianę de luxe, a komandosi dostali nową zabawkę do testowania, tak samo, jak po filmie "Predator" bawili się Minigunem. Ot, zawsze nowe doświadczenia. Jedni lubią blondynki, a drudzy brunetki. Jedni cycate, drudzy płaskie. To też powoduje, że głupiejesz? ;)
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 26 Maj 2011 Posty: 189 Skąd: Wrocław
Wysłany: 27-07-2011, 12:21
Wszystko zależy od specyfiki danego zadania. Ale powiem szczerze, że umieszczenie amunicji w plecaku, zamiast pod bronią, może być ciekawym rozwiązaniem; zawsze to kilka kg mniej w rękach ;)
Tak, ja od tego głupieje - bo wszyscy działają w tym samym terenie i strzelają do takiego samego przeciwnika, więc skąd tak diametralna różnica w taktyce? Nie kumam.
Wysłany: 27-07-2011, 12:33
Czasami trzeba lekkiego karabinu wsparcia, który można doładować amunicją od kolegów (Mag pudełkowe).
Taśma, no cóż, ta amerykańska podczas strzelania się rozsypuje i jak się skończy, to co dalej??
Polską PK'śkę (tasmę do niej) doładujemy (teoretycznie bo wciskanie amo ręcznie nie należy do szybkich) a nikt nie będzie nosił ze soba maszynki do ładowania taśmy; poza tym amo i tak jest inne, niż w przypadku karabinka, więc też lipa.
ZSRR też miało dwa rodzaje broni wsparcia standardowe PK i RPKS. Powrót do korzeni ;)
Wysłany: 28-07-2011, 11:26
Nie pisałem, czy jest to normalne, czy nie- są mądrzejsi którzy nad tym myślą i coś wprowadzają do armii. Normalny Gunner to jedno, a założenia taktyczne np. w Sztabie- drugie. Są zadania gdzie potrzebny jest lżejszy karabin wsparcia niż M249 czy Pk; W bloku Warszawskim, takim uzupełnieniem był właśnie RPKS. Z pewnością jedno nie wyprze drugiego, bo potrzebne jest jedno jak i drugie.
Wysłany: 28-07-2011, 21:53
wkosynier napisał/a:
Nie pisałem, czy jest to normalne, czy nie- są mądrzejsi którzy nad tym myślą i coś wprowadzają do armii.
Dlaczego od razu mądrzejsi? Skąd założenie, że skoro wprowadzają, to od razu mają rację?
Cytat:
Normalny Gunner to jedno, a założenia taktyczne np. w Sztabie- drugie.
Nie rozumiem tego zdania.
Cytat:
Są zadania gdzie potrzebny jest lżejszy karabin wsparcia niż M249 czy Pk; W bloku Warszawskim, takim uzupełnieniem był właśnie RPKS. Z pewnością jedno nie wyprze drugiego, bo potrzebne jest jedno jak i drugie.
Tyle intuicja, niemniej nie zawsze można się nią kierować. Bo tak się dziwnie składa, że uzbrojenie to dzisiaj system, w którego skład wchodzi nie tylko sama broń, a inne elementy pozwalają kompensować - dajmy na to - brak zasilania maszynowego. Nie chodzi o to, aby broń koniecznie strzelała z taśmy czy z magazynka, ale by realizowała zadania, które się przed nią stawia. I tak to należy analizować, a nie odwrotnie. Bo z tych Twoich intuicyjnych przypuszczeń może wynikać, że to ogon kręci psem, a nie odwrotnie.
Wysłany: 28-07-2011, 23:24
Mądrzejsi- to przenośna, kto w wojsku był ten rozumie...
Tyczy się poprzedniej wypowiedzi- odnośnie normalnego gunnera; bo kto to jest normalny gunner?
Trzeciej wypowiedzi nie rozumiem- chyba za głupi jestem... To co piszesz, wydaje mi się, że właśnie o tym pisałem... chociaż ciężko mi zrozumieć zdanie: "Bo tak się dziwnie składa, że uzbrojenie to dzisiaj system, w którego skład wchodzi nie tylko sama broń, a inne elementy pozwalają kompensować - dajmy na to - brak zasilania maszynowego."- no ale może mój mały móżdżek tego nie ogarnia....
Mogę tylko powiedzieć, że intuicją się nie kierowałem!!!
Jeśli tak to wygląda, to przepraszam...
Mój problem, polega na tym, że często używam przenośni, których nie każdy rozumie...
Wysłany: 30-07-2011, 13:22
wkosynier napisał/a:
Mądrzejsi- to przenośna, kto w wojsku był ten rozumie.
Ja naprawdę rozumiem, że w rozmowach z kolegami możesz stworzyć sobie jakiś własny żargon, oparty na słowach, które mają znaczenie rozumiane jedynie w zamkniętym kręgu. Natomiast bierz poprawkę, gdy z tą swoją gwarą wychodzisz na publiczne forum, to dobrze by było, gdybyś posługiwał się językiem polskim, a nie "polskawym". I każdy, kto był w podstawówce to rozumie.
Cytat:
Tyczy się poprzedniej wypowiedzi- odnośnie normalnego gunnera; bo kto to jest normalny gunner?
Zdajesz sobie sprawę, że Twoja odpowiedź jest bezsensowna? Nadal nie rozumiem o co Ci chodzi w zdaniu: "Normalny Gunner to jedno, a założenia taktyczne np. w Sztabie- drugie.". Czy mógłbyś napisać to jeszcze raz, tym razem po polsku? Może o to, że strzelec jest szkolony według jakiś własnych, prywatnych zasad, co to mu babcia spod Lenino przekazała, a nie z wojskowych regulaminów? Bo tak to można odbierać.
Cytat:
Trzeciej wypowiedzi nie rozumiem- chyba za głupi jestem.
Przez grzeczność nie zaprzeczę.
Cytat:
no ale może mój mały móżdżek tego nie ogarnia
To spróbuję napisać tak, aby - jak twierdzisz - Twój mały móżdżek to ogarnął. Otóż, nie ma znaczenia czy broń będzie zasilana z taśmy czy magazynków, byle dawało się z nią zrealizować postawione przez żołnierzem zadania. Czy teraz pojąłeś, czy jeszcze jakoś prościej to napisać? Wbrew temu, co Ci się wydaje, niekoniecznie w wojsku musi być miejsce na karabinki maszynowe zasilane z taśmy i karabinki maszynowe zasilane z magazynka. Może - ale nie musi - tak być, że jedna tego rodzaju konstrukcja będzie pokrywała całe spektrum zadań i druga okaże się niepotrzebna. I to tym pisałem wcześniej.
no co Wy chłopaki, to jakbardziej mobilna bateria plot w USArmy. A tak naprawde to jedna z opcji którą szwej wybierze jak mu pasuje albo nie jak munie pasuje. Pytanie jak bedzie z lufą gdy taki gośc wypali wszystko co ma na plecach? Dla mnie jest to jedno z rozwiązań...nic wiecej
Wysłany: 30-07-2011, 18:47
Możesz nie wiedzieć, ale w wojsku szkolenie - normalnym wojsku - to jest takie coś, co pozwala żołnierzowi, przez wielokrotne powtarzanie i sprawdzanie pewnych akcji, zrozumieć, że wystrzelenie bez przerw całego zapasu amunicji z broni o niewymiennej lufie (mowa o warunkach polowych, bo u rusznikarza bez problemu i szybko lufę HK416D wymienić się da), może prowadzić do trwałego uszkodzenia broni.
Wysłany: 31-07-2011, 20:22
REMOV- napisz co chcesz wiedzieć, to Ci wyjaśnię... bez spiny, tak normalnie..
Bo z tego co piszemy; Ty i ja wynika to samo, a że Ty nie możesz zrozumieć pewnych aspektów, to powiedz których, ja Ci wyjaśnię co i jak..
REMOV- napisz co chcesz wiedzieć, to Ci wyjaśnię... bez spiny, tak normalnie..
Bo z tego co piszemy; Ty i ja wynika to samo, a że Ty nie możesz zrozumieć pewnych aspektów, to powiedz których, ja Ci wyjaśnię co i jak..
aż się zachłysnąłem browcem... może to co powiem będzie lizodupstwem... ale zdanie które umieściłeś cyt: "...napisz co chcesz wiedzieć a ja Ci wyjaśnię..." Remov dla mnie i mam nadzieję że i dla wielu tu na fororum jest autorytetem. Facet posiada ogromną merytoryczną wiedzę... fakt... sprzedaje tą wiedzę w sposób czasem bardzo kontrowersyjny, mimo to wiele się nauczyłem z jego postów, artykułów w fachowych magazynach... to tak gwoli wszystkim którzy chcą kogokolwiek bluzgać za ich wypowiedzi
_________________ BOŻE CHROŃ MNIE OD PRZYJACIÓŁ, Z WROGAMI SAM SOBIE PORADZĘ
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum