Mam 20 lat i kategorie A . Nie odbylem jeszcze sluzby w Polsce i nie zamierzam .
Mam pytania i bardzo bylbym wdzieczny jesli ktos bylby w stanie udzielic mi rzeczowych odpowiedzi .
Wiem , ze aby sluzyc w USMC musze miec zgode Ministra Obrony Narodowej . Kolejna sprawa to ustosunkowanie do sluzby wojskowej . Jako , ze od nowego roku nasze prawo pod tym wzgledem zmienia sie ( z obowiazkowej sluzby - na sluzbe dla chetnych ) , to mnie rowniez ciekawi . Czy strona USA rowniez zmieni przepisy w stosunku do Polakow czy nie ?
Nastepna rzecz , ktora niestety najbardziej mnie martwi to I-551 . O dziwo Polacy , nie moga brac udzialu w loterii , dotyczacej Zielonej Karty . Stad tez , moje pytanie jest takie . W jaki sposob mam sie ubiegac , aby ja dostac ? Grywalem w Americas Army , gdzie spotkalem prawdziwych zolnierzy , ale informacje jakich mi udzielili sa tymi samymi , ktore slysze niemal non stop . Spotkalem tez pewnego retired zolnierza i on dal mi dosc interesujace linki , z waznymi informacjami .
Teraz wiem , co i jak . Co mnie tam czeka , i ogolnie jakie sa stawiane wymagania kandydatom ubiegajacy sie o dolaczenie do USArmy . Mimo , ze chodzi mi o USMC . Wymagania powinny byc takie same .
Jednak sedno tego topicu to I-551 . Sprawdzalem strone ambasady w Polsce , i USA , sprawdzalem wszelkie informacje zwiazane z tym I-551 . Niestety tego czego mi potrzeba , nie znalazlem .
Wiem , ze po chyba roku pracy w USA , moj pracodawca moze ( ale nie musi ) zglosic mnie do tej karty . Z Polski do Marines , taki jest moj . Zadne inne pierdoly . Zadna praca i grzebanie nie wiadomo gdzie . Tylko nie wiem czy tak sie da .
Jest tez adopcja , jak rowniez jesli jeden rodzic jest obywatelem i takie tam . To niestety mnie nie dotyczy .
Chcialbym juz wyleciec i sprobowac za ok. 2 lata . Tylko nie wiem czy dam rade , bez tych informacji .
Powtorze pytanie , czy ktos wie dokladnie w jaki sposob ja mam sie ubiegac o to I-551 ?
EDIT :
Pisalem na forum USArmy , ale HAHA ! nikt mi nie odpisal .. . Moglem nie pisac , ze jestem Polak ..
Pisalem tez do recuitera , ale on dal mi oczywiscie odpowiedz , ze potrzebuje I-551 . Po prostu zero konkretow .
Jesli tu nie bede miec odpowiedzi , pozostanie mi wycieczka do ambasady US .
Tak Robal ja rowniez tak mowie. Wprowadzenie tej zmiany w Polskiej edukacji (chyba z nostalgii za uczennicami tychze z czasow przedwojennych) bylo katastrofa.
_________________ Wszyscy, którzy walczyli fair, zginęli.
Pomógł: 15 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 1191 Skąd: z barłogu :)
Wysłany: 06-09-2008, 18:42
Nie, to było w innych wątkach, ale jak widać zostało zapamiętane
A swoją drogą takie sformułowania jak :
Cytat:
Z Polski do Marines , taki jest moj . Zadne inne pierdoly . Zadna praca i grzebanie nie wiadomo gdzie . Tylko nie wiem czy tak sie da
zdają się świadczyć o chwilowym zapale wywołanym grami....
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Image jak już będziesz wyjeżdżał do Stanów to oddaj nasze pieniądze za Twoją naukę. Oczywiście zgadzam się z Robalem, że gimnazjum to wielki błąd, było tam parę ciekawych rzeczy ale i tak jest złe bo wali w mózgach.
Pozdrawiam
Nie, to było w innych wątkach, ale jak widać zostało zapamiętane
A swoją drogą takie sformułowania jak :
Cytat:
Z Polski do Marines , taki jest moj . Zadne inne pierdoly . Zadna praca i grzebanie nie wiadomo gdzie . Tylko nie wiem czy tak sie da
zdają się świadczyć o chwilowym zapale wywołanym grami....
Pozdr
Robal2pl
Napisal bym odpowiedz , ale sie powstrzymam bo byla by niegrzeczna . Nie potrzeba mi tutaj takich wszystko wiedzacych pepkow swiata jak ty . Ale nie jestes pierwszy , ktory wie lepiej ode mnie , o tym o czym sam nie wiesz nic .
Butu napisał/a:
Image jak już będziesz wyjeżdżał do Stanów to oddaj nasze pieniądze za Twoją naukę. Oczywiście zgadzam się z Robalem, że gimnazjum to wielki błąd, było tam parę ciekawych rzeczy ale i tak jest złe bo wali w mózgach.
Pozdrawiam
Czyzbys myslal , ze ja mam tylko gimnazjum ? Czy moze wlasnie do niego chodze ?
A poza tym jakie wasze pieniadze ?
Wracajac do tego , mam gimnazjum , liceum i mature .
Czy patrzycie na mnie , poprzez jakis stereotyp ? Jak do wojska , to pewnie tepy dres z podworka ?
Jesli nie macie nic ciekawego do dodania , nie piszczie wogole . Nie jestem tu po to , zeby sie sprzeczac .
W sumie to masz trochę racji. Nie ma to jak zlecą się sępy do padliny. Jeżeli tak ci zależy to idź do ambasady i dowiedz się z pierwszej ręki. Tutaj możesz mieć problem z rzetelnymi informacjami.
Wysłany: 07-09-2008, 15:28
Bo widzisz, my tu Ciebie nie znamy i widzimy tylko to co piszesz. A z tego co napisałeś, wynika że raczej ani nie poszukałeś na forum (co najmniej 2 wątki o tym już są) ani nie zaglądałeś na www ambasady USA (nie dziwiłbyś się w temacie loterii wizowej, bo na www objaśnione jest co i jak)...
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Ja skonczylem podstawowke - chce byc antyterrorysta, tylko nie wiem co zrobic? Doradzcie prosze - co mam zrobic? Gdzie sie udac? Na Komendzie patrza na mnie jak na idiote! Aha jest tutaj duzo osob z zaparciem medycznym - rosna mi wlosy pod pachami ... i w pewnej czesci ciala, co robic??? NO CO ROBIC???
_________________ Jakby co, kieby co, kany co - To my som. J. Galica
Pomógł: 4 razy Wiek: 30 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 276 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 07-09-2008, 21:56
Mhmmm.... Zjebopirynę ;)
_________________ Stosunek do broni określa dojrzałość człowieka.
Marynarka Wojenna Jamajki ogłosiła konlurs na hymn. Jednogłośnie wygrał utwór "Smoke on the water".
Przywitaj wiosnę topiąc laptopa!
Ciało zanurzane w wodzie po paru minutach wyśpiewa całą prawdę.
Pomógł: 2 razy Wiek: 31 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 330 Skąd: Polska
Wysłany: 08-09-2008, 07:46
Stopczyka nie wzywajcie, bo On pali "Radomskie" i z tego powodu nie może być wiarygodnym autorytetem dla młodzieży. Na mnie też nie patrzcie, bo jak każdy zwolennik prohibicji piję nałogowo.
A na poważenie: po co aż do USMC? Będziesz tam chłopie tylko "Polaczkiem", będą dowcipy o Tobie, za Twoimi plecami opowiadać. A w RP nikt się z Ciebie nie będzie śmiał, a jeśli nawet spróbuje-to myślę że będziesz wiedział co i jak robić. Przemyśl to jeszcze Kolego, bez emocji i bez browara na stole.
Ale w tym USMC to takie fajne zabawki maja.... reklamy w telewizji i punkty werbunkowe w kazdej miescinie..... wszedzie jest ich pelno i wogole sa tacy...... tacy......
A te WP, przeciez zaden frajer nie zaciagnie sie do wojska swojego wlasnego kraju, zeby w razie czego bronic wlasnych rodakow, rodziny tylko walczyc dla imperialistycznego mocarstwa za ocenaem, a moze tu nie chodzi o sluzbe tylko, o poprostu prace, majac lepsze zabawki i zold niz w kraju?
Bo widzisz, my tu Ciebie nie znamy i widzimy tylko to co piszesz. A z tego co napisałeś, wynika że raczej ani nie poszukałeś na forum (co najmniej 2 wątki o tym już są) ani nie zaglądałeś na www ambasady USA (nie dziwiłbyś się w temacie loterii wizowej, bo na www objaśnione jest co i jak)...
Pozdr
Robal2pl
Na forum nie szukałem .
Na stronie byłem , na innych też . Tego o czym piszesz , nie widziałem . Może mi podeślij linka , przyda się .
Ness napisał/a:
Stopczyka nie wzywajcie, bo On pali "Radomskie" i z tego powodu nie może być wiarygodnym autorytetem dla młodzieży. Na mnie też nie patrzcie, bo jak każdy zwolennik prohibicji piję nałogowo.
A na poważenie: po co aż do USMC? Będziesz tam chłopie tylko "Polaczkiem", będą dowcipy o Tobie, za Twoimi plecami opowiadać. A w RP nikt się z Ciebie nie będzie śmiał, a jeśli nawet spróbuje-to myślę że będziesz wiedział co i jak robić. Przemyśl to jeszcze Kolego, bez emocji i bez browara na stole.
Polacy sa w USMC . W jakich jednostkach ? Nie wiem . Poza tym , ze ja bede Polaczkiem , sa tam osoby o innym pochodzeniu . Marines , to nie jest "czysta" formacja , ktora skladalaby sie jedynie z prawdziwych Amerykanow . Wiadomo o co chodzi .
Pablo666 napisał/a:
Ale w tym USMC to takie fajne zabawki maja.... reklamy w telewizji i punkty werbunkowe w kazdej miescinie..... wszedzie jest ich pelno i wogole sa tacy...... tacy......
A te WP, przeciez zaden frajer nie zaciagnie sie do wojska swojego wlasnego kraju, zeby w razie czego bronic wlasnych rodakow, rodziny tylko walczyc dla imperialistycznego mocarstwa za ocenaem, a moze tu nie chodzi o sluzbe tylko, o poprostu prace, majac lepsze zabawki i zold niz w kraju?
Szkoda.....
Zabawki maja fajne , a jak sie jeszcze je trzyma ( M4 & M16/M203 i jeszcze jakis taki maly :P - nie jestem pewny czy to byly te nowsze wersje , czy tez starsze ) w raczkach to po prostu .. <3 . W porownaniu do naszego rodzimego sprzetu , opartego glownie na Rosyjskiej konstrukcji , nie ma porownania .
Reklamy USMC nie widzialem zadnej , ale jesli Ty widziales to moze ja opisz , albo podeslij linka .
Punkty werbunkowe raczej nie sa w kazdym miescie .
Chodzi o prace , lepszy sprzet , lepsze warunki , lepsza place , i szanse wyjazdu na prawdziwa akcje . A nie na jakies misje "pokojowe" , ktore sa przeprowadzane przez Polakow . Gdybym chcial jechac i g*wno robic , wstapil bym do Caritasu .
Zabawki maja fajne , a jak sie jeszcze je trzyma ( M4 & M16/M203 i jeszcze jakis taki maly :P - nie jestem pewny czy to byly te nowsze wersje , czy tez starsze ) w raczkach to po prostu .. <3 . W porownaniu do naszego rodzimego sprzetu , opartego glownie na Rosyjskiej konstrukcji , nie ma porownania .
Reklamy USMC nie widzialem zadnej , ale jesli Ty widziales to moze ja opisz , albo podeslij linka .
Punkty werbunkowe raczej nie sa w kazdym miescie .
Chodzi o prace , lepszy sprzet , lepsze warunki , lepsza place , i szanse wyjazdu na prawdziwa akcje . A nie na jakies misje "pokojowe" , ktore sa przeprowadzane przez Polakow . Gdybym chcial jechac i g*wno robic , wstapil bym do Caritasu .
Właśnie opadły mi płetwy, członki, powieki i wszystko inne co mogło....
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 42 Skąd: liverpool
Wysłany: 09-09-2008, 14:37 USMC
SUGESTIA
Gdzieś w Sopocie jest podobno przedszkole o profilu amerykańskim może na początku wstąpisz w ich szeregi? Wiesz zapoznasz się z kulturą troszkę się obyjesz co???
Image zadzwoń do ambasady(coś około stówy Cię wyjdzie) umów się tam na spotkanie(następna kasa za spotkanie), po wiec tam, że chcesz do USMC i Ci tam powiedzą.
Swoją drogą obrażasz naszych żołnierzy którzy według Ciebie "g*wno" robią. Dalej wojny się nie wygra mając marpaty i hamery patrz Gruzja.
Pozdrawiam
Mam chwile czasu i dobry humor to Ci powiem dlaczego Cie tak potraktowalismy ;)
1. Na tym forum jest wielu czynnych przedstawicieli roznych sluzb. tak sa dorosli, nie maja zludzen, czasem nieobca jest im frustracja z tysiecy powodow (finansowych, proceduralnych ,prawnych, zyciowych). Ale przysiegali.
2. Slowo przysiega pochodzi z czasow przed obecnymi gimnazjami.
3. Dlaczego sie nasmiewamy z gimnazjow? Bo te edukacyjne potworki rodza takich ludzi jak Ty. Dzieci w tej szkole sa zawieszone, juz nauczyly sie czytac i pisac (wzglednie lub w ich mniemaniu) a wymagac bedzie sie w liceum, wiec jest to wylegarnia matolkow, ktorzy nie czuja sie za nic odpowiedzialni, a prezentuja roszczeniowa postawe wobec wszystkich i wszystkiego. Tak to jest generalizacja.
4. W Twoim mniemaniu jestes wyjatkowy i Cie skrzywdzilismy, ale oceniamy po Twoich slowach a nie miesniach, pofaldowaniu kory mozgowej, uzebieniu czy facjacie etc. vide pkt 3.
5. Nikt tu juz nie klepie po pupie i nie pomaga. A wszyscy wymagaja od innych - nie wiecej niz od siebie ale ani kapke mniej - to nie jest forum ASG ani onet.
6. Mozesz wyjechac pracowac na budowie i mimo, iz wiekszosc Ciebie tu tego nie poprze to nic nie powiedza ale jesli zrobisz co zamierzasz to mozesz liczyc tylko na potepienie. Vide pkt. 5 A A co do jego formy i tak byla uprzejma.
Z punktu widzenia wiekszosci jestes nadetym pajacem, ktory jest produktem gimnazjum, a ktorego liceum i matura o ktorej mowisz nadal nic nie nauczyly. ("Czytalem ale nie przeczytalem, tam nie ma nic napisane labo lepiej nic nie piszom" - vide pkt.3).
Dramatyczna decyzje dotyczaca swojego zycia sprowadzasz do rzeczy, ktore wzbudzaja usmieszek politowania, a posty to chropowaty sposob ratowania Twojej duszy. Wiekszosc dziadkow pochodzi z czasow gdy nie istnialo bezstresowe wychowanie, a jak ktos byl tumanem to pierwszym krokiem na drodze jego oswiecenia bylo powiedzenie mu tego wprost.
_________________ Wszyscy, którzy walczyli fair, zginęli.
Wiek: 19 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 15 Skąd: Brak Danych
Wysłany: 09-09-2008, 18:25
To może wstąpisz do Legii Cudzoziemskiej? Daleko nie masz , płace nie najgorsze, a dostać się nie jest aż tak trudno(jednak trzeba spełniać jakieś warunki).
Problemu z uprzedzeniami nie będziesz miał bo tam sami "poszukiwacze" przygód.
GRATIS nawet dostaniesz obywatelstwo i paszport Francji
Pablo666 napisał/a:
Mówisz o tej reklamie co typek zabija mieczem smoka ,a następnie zmienia się w żołnierza USMC?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum