Wiek: 41 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 435 Skąd: z samego dna
Wysłany: 02-05-2009, 15:42
Widzę, że narodziła się jakaś fobia.
Jak AT wyposażano w G36 to mówiono, że jest super, nareszcie, tak trzymać, idą zmiany itp. (i to była racja)
Jak CBŚ zakupił HK 416 (w końcu to to samo -5.56) to rozpetała się burza.
Widać uznali doktrynę, że ich podstawową bronią jest karabinek - i co komu do tego
Niech mają i używają. Ciekawe co oportuniści powiedzą jak np. BOA sie wyposaży w HK416 i będą mieli i G36 i HK416. To też będzie źe
To, że np. nieetatówka w KPP Choszczno obywa się bez karabinka to ok ale są ludzie, którzy jeżdżą autobusem i twierdzą, że samochód im nie potrzebny to znaczy, że nikomu nie jest potrzebny
Jak CBA kupiło sobie HK416 i karabiny wyborowe w kalibrze .338 to jest ok! -właściwa linia władzy. Wziąłeś 20 zł, zastrzelą cię z gracją.
W AT mamy jakieś 9 wzorów mundurów- plamiak cienki, plamiak gruby, niebieski kombinezon ze złotymi suwakami, granatowy kombinezon z czarnymi suwakami, czarny kombinezon, US ACU firmy Propper, US w multicamie firmy Propper, US w multicamie firmy Helikon i zielony kombinezon oraz ITS-y BlackHawk-a.
To nie jest na forum postrzegane jako extra punkt do lansu (osobiście uważam, że jeżeli mają taką potrzebę nawet wynikającą z samej przyjemności pracy to nie jest to nic złego czy nagannego a wręcz wskazanne )
Goście z WR KSP kupili sobie nowy kamuflarz to na łamach forum wysłano ich do zarzyganej windy
Uważam, że jak ktoś dużo pracuje to ma prawo do wyboru narzędzi, które ułatwią mu tą pracę (dobra i skuteczna broń, bezpieczna balistyka, maski p.gaz, odpowiedni transport, stosowna taktyka)
A dlaczego tak nie mają wszyscy w firmie? bo tu nadal niestety obowiązuje stara zasada - jak se nie naruchasz to miał nie będziesz choćby było ci to absolutnie niezbędne!!!
Pomógł: 7 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 617 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 02-05-2009, 18:48
ze.NON trafnie to ujął. Jak ktoś dobrze pracuje, to należy mu się możliwość doboru narzędzi pracy. Narzędzia dobiera się wg. potrzeb i ogólnie panujących trendów.
Cieszę się, że CBŚ, niektóre SPAPy i Sekcje Realizacyjne WZD SG, nie muszą się wstydzić przed zachodnimi odpowiednikami.
I tyle z wypowiedzi zrozumiał przeciętny prymityw. Można się było tego spodziewać.
A twoje wypowiedzi Remov też wnoszą do dyskusji tyle, że o boże kochany.. Albo wytykasz komuś błędy ortograficzne/gramatyczne albo twierdzisz, że jest głupi itd.. Weź idź liczyć sobie śrubki w tych swoich pistoletach i nie męcz ludzi.
Pomógł: 11 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 917 Skąd: Kraków
Wysłany: 02-05-2009, 19:46
diabell77 napisał/a:
skoro jednak są to "elitarne" pododdziały służące do zatrzymań najniebezpieczniejszych, uzbrojonych przestępców, to czemu nie mają być uzbrojone tak, by być przygotowanymi na każdą ewentualność?
Zdefiniuj "każdą ewentualność"? Przecież cały czas nie chodzi tutaj o pozbawianie antyterrorystów broni, choć rozumiem, że prymitywne umysły nie widzą różnicy, a raczej kwestię niepotrzebnego ich dozbrajania, tłumacząc to "wojną z terroryzmem" i innymi wydumanymi zagrożeniami.
Powiedz mi, czy pododdział czy nawet centralna jednostka antyterrorystyczna przestanie skutecznie wykonywać swoje zadania, gdy będzie uzbrojona w pistolety maszynowe, uzupełniane karabinkami automatycznymi jako broń wsparcia? Serio?
Zadawałem to pytanie wielokrotnie i za każdym razem rozpoczynał się dosyć histeryczny atak. Przykłady masz w tym wątku. Wiara w pewne slogany dowodzi ograniczeń umysłowych, to samo dotyczy powtarzania w kółko pewnej mantry, z której nic nie wynika.
Cytat:
równie dobrze skoro sa tak dobrze wyszkoleni możnaby ich puścić do pracy z P64 i też wykonają swoje zadanie
Popadasz w absurd.
Cytat:
poza tym-pomyliły role wojska i policji?? może tak, ale...
Nie ma tutaj żadnego "ale". Militaryzacja, szczególnie pododdziałów antyterrorystycznych policji, jest obserwowana. Bezmyślne często kopiowanie wzorców z specjalnych jednostek wojskowych również, na zasadzie "i ja też". Po co jednostce policyjnej wojskowy karabinek automatyczny, drogi jak cholera i tak samo ciężki, tego nie wiem. Z pewnością nie będzie używany w piaskach pustyni czy na górskich szczytach.
Cytat:
jednak z drugiej strony przyjmijmy, że atak terrorystyczny jest w Polsce coraz bardziej realny-to że się to nie zdarzyło nie znaczy, ze nigdy to tego nie dojdzie.
Wiesz dokąd można rozwijać tworzenie sobie wirtualnych zagrożeń? W nieskończoność. Zadałem nawet pytanie, a w co mają być uzbrojeni antyterroryści, gdy się zdarzy, że przestępca będzie miał granatnik przeciwpancerny? W czołg? Lotnictwo taktyczne? Magiczne różdżki? Jaką mają mieć jeszcze przewagę?
Cytat:
AT będzie zatrzymywać ludzi biegających po hotelu i strzelających do wszystkiego co się rusza, czy będzie do nich strzelać?
I znowu bajki rodem z gier komputerowych. Przenoszenie pewnych akcji żywcem z danego państwa, z danymi uwarunkowaniami na inne państwo i dopisywanie sobie do tego bajek o uzbrojeniu jest typowym przykładem, gdy struktura biurokratyczna wymyśla sobie zagrożenia, aby uzasadnić swoje istnieje. Ale odpowiem Ci na pytanie - w takich sytuacjach do akcji wchodzą jednostki wojskowe. I jest i było to zapisane w ustawie o policji. Tylko trzeba się z nią zapoznać, a nie wypisywać bzdury.
[ Dodano: 02-05-2009, 19:59 ]
ze.NON napisał/a:
Jak AT wyposażano w G36 to mówiono, że jest super, nareszcie, tak trzymać, idą zmiany itp. (i to była racja) Jak CBŚ zakupił HK 416 (w końcu to to samo -5.56) to rozpetała się burza.
Jaka znowu burza? Po Magdalence policji przyznano pieniądze na zakup sprzetu i krótką listę producentów, od której miała być kupowana (inna rzecz, że to też działanie dziwne). No to, jak dostali pieniądze to zaczęli szaleć. Jak to zwykle bywa, gdy się niektóre rzeczy puści na żywioł. Magdalenki widziano na każdym kroku, choć każdy, kto się w sprawie orientował wiedział, że nie o broń tam chodziło, a organizację. No, ale przecież pewne umysły potrzebują prostych rozwiązań, czyli skończyło się na dozbrajaniu na siłę. Ale, ale, Panowie. Moda idzie dalej, dzisiaj karabinek na 5,56 mm x 45, jutro większy HK417 na amunicję 7,62 mm x 51 (zresztą już są jakieś zamówienia). A nie daj Boże "jednostka, której imienia się nie wymawia" kupi sobie testowo coś do naboju 6,8 mm x 43 SPC, to pewnie dwa dni później weźmie go również policja. Bezmyślnie, bez zastanowienia, zdefiniowania potrzeb i celów, bo taka moda.
Cytat:
Widać uznali doktrynę, że ich podstawową bronią jest karabinek - i co komu do tego
To komu do tego, że uznano to sobie na bazie zupełnie wydumanych założeń. To komu do tego. A od tego są analitycy, aby tego rodzaju postawy wypunktować, czy ewentualnie poddać dyskuji. Inna rzecz, że od tego są idioci, aby bez pardonu to atakować. Taka jest już kolej rzeczy, bo przecież samodzielne myślenie boli, nie? ;)
Cytat:
Jak CBA kupiło sobie HK416 i karabiny wyborowe w kalibrze .338 to jest ok! -właściwa linia władzy.
Jasne, a jak FBI (plus HRT) nie oddało przez lata działań strzału na dystansie większym niż 100 metrów, to jedynie plotka, niewarta uwagi. No, ale w końcu wojsko specjalne ma zabawki do amunicji 8,6 mm x 70, to przecież resort nie będzie gorszy, nie? Po co? Cóż, to pytanie rodzi histeryczne okrzyki. A jeżeli tak jest, to odpowiedź nasuwa się sama - po nic.
Cytat:
Uważam, że jak ktoś dużo pracuje to ma prawo do wyboru narzędzi, które ułatwią mu tą pracę (dobra i skuteczna broń, bezpieczna balistyka, maski p.gaz, odpowiedni transport, stosowna taktyka)
Prawo do ustalania do będzie miał ze sobą na akcji nie ma pojedyncza osoba (pomijając duperele w postaci noża czy okularów), bo nie od tego jest i nie takie ma doświadczenia. Prawo ma ktoś inny, problem polega na tym, że systemy szkoleniowe i instruktorskie w policji są jakie są. Stąd też wybory są - przynajmniej przeze mnie - postrzegane jako przypadkowe i dosyć chaotyczne. Nie ma tutaj jakiegoś sensownego systemu. Inna rzecz, że sama liczebność SPAP-ów jest wymyślona przez jakiegoś niezbyt zorientowanego osobnika - największa pod względem ludności metropolia w Polsce ma dokładnie tyle samo etatów, co znacznie mniejsze rejony. Ale pewnie tego również nie wolno krytykować i wszystko jest w najlepszym porządku, co? ;)
Cytat:
A dlaczego tak nie mają wszyscy w firmie?
Bo wówczas panuje burdel i władza kaprali. Jak to się sprawdza w praktyce widać w wielu afrykańskich państwach. Ale kaprale zawsze się burzą ;)
[ Dodano: 02-05-2009, 20:02 ]
Nick_Riviera napisał/a:
Weź idź liczyć sobie śrubki w tych swoich pistoletach i nie męcz ludzi.
Ojejku jej, ale mi napisałeś, oj, oj. Jeszcze coś masz "mondrego" do napisania, poza zaznaczeniem swojej obecności? No to zaznaczyłeś, zabełkotałeś i jesteś w wątku. Hura?
Wysłany: 02-05-2009, 20:36
REMOV napisz konkretnie, fachowo, wszystkim, jakie są agumenty (poparte autorytetami ze świata nauki i służb) przeciwko używaniu subkarabinków i karabinków, przez pooddziały realizacyjne i AT.
Szczerze to pierdolenie zniechęca mnie do czytania.
Twoje argumenty to też bełkot. Jesteś fachowcem, to fachowo się wypowiedz, bo jak na razie to przedstawiasz niczym nie poparte, subiektywne opinie. Może ja nie mam o tym co piszecie zielonego pojęcia i chcę wiedzieć, czy Policja ma mieć nowoczesne subkarabinki i karabinki, czy nie?
Konkrety!
Wiek: 32 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 247 Skąd: piaseczno
Wysłany: 02-05-2009, 22:37
Cytat:
Powiedz mi, czy pododdział czy nawet centralna jednostka antyterrorystyczna przestanie skutecznie wykonywać swoje zadania, gdy będzie uzbrojona w pistolety maszynowe, uzupełniane karabinkami automatycznymi jako broń wsparcia
nie-nie przestanie, ale w takim razie zabierzmy im glocki i dajmy p64...i zamiast MP5 niech będzie Glauberyt-powinni sobie poradzić...
Cytat:
Zadałem nawet pytanie, a w co mają być uzbrojeni antyterroryści, gdy się zdarzy, że przestępca będzie miał granatnik przeciwpancerny
a co ma się zdarzyć? napewno szybciej trafi go ktoś uzbrojony w broń 5.56 niż w 9mm
Cytat:
I znowu bajki rodem z gier komputerowych. Przenoszenie pewnych akcji żywcem z danego państwa, z danymi uwarunkowaniami na inne państwo i dopisywanie sobie do tego bajek o uzbrojeniu jest typowym przykładem, gdy struktura biurokratyczna wymyśla sobie zagrożenia, aby uzasadnić swoje istnieje. Ale odpowiem Ci na pytanie - w takich sytuacjach do akcji wchodzą jednostki wojskowe. I jest i było to zapisane w ustawie o policji. Tylko trzeba się z nią zapoznać, a nie wypisywać bzdury.
hmmm....wobec tego po co sa nam jednostki AT?? wymysłem pana zza biurka? rozwiążmy je-za każdym razem w trudnej sytuacji będziemy ściągać GROM z działań, bo akurat mamy mały problem ...
mówisz o jednostkach wojskowych...możesz napisać mi w którym miejscu Ustawy o Policji coś takiego jest napisane??
Pomógł: 6 razy Wiek: 33 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 738 Skąd: Polska
Wysłany: 02-05-2009, 23:12
,,Przeciętny prymityw" - dziękuję za komplement, panie przeciętny redaktorze naczelny trzeciorzędngo kolrowego pisemka za 9.50 PLN, w którym nic nie ma ciekawego do czytania, a silący się na autorytet wszechczasów.
Teoretyku od sześciu boleści, nie mający krzty dystansu wobec siebie samego, nie chce mi sięz Tobą gadać.
mówisz o jednostkach wojskowych...możesz napisać mi w którym miejscu Ustawy o Policji coś takiego jest napisane??
Cytat:
W ustawie z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej
Polskiej (Dz.U. z 2004 r. Nr 241, poz. 2416) w art. 3 ust. 2 otrzymuje
brzmienie:
„2. Siły Zbrojne mogą ponadto brać udział w zwalczaniu klęsk żywiołowych i
likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych
oraz ratowania życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów
z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego
oraz ich unieszkodliwianiu.”.
Panowie Ness i Remov... Mam do was ogromny szacunek... posiadacie ogromną wiedzę... mam tylko jedno ale... nie atakujcie się nawzajem... to zbyteczne tu jest... niestety nic od siebie więcej nie dodam... napieprza mnie kręgosłup... odłamek od I.E.D. daje nadal o sobie znać... pozdrawiam
Pomógł: 18 razy Wiek: 28 Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 1905 Skąd: z barłogu :)
Wysłany: 03-05-2009, 11:01
Jeśli mowa o ustawie policyjnej, użycie wojska regulują artykuły 18 i 18a. W każym takim wypadku żołnierze używają broni palnej i środków przymusu bezpośredniego na zasadach takich samych jak policjanci.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 31 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 1763 Skąd: Polska
Wysłany: 03-05-2009, 11:15
Ludzie nie wiem co wy bierzecie wszyscy ale weźcie to zostawcie bo was zabije...
Remov ma po części rację w swoim rozumowaniu. Generalnie nie ma potrzeby żeby na co dzień latać z potężnym kalibrem do każdego zatrzymania.
Mi osobiście to nie przeszkadza. Chłopaki nauczyli się tak pracować i spoko jak mają kasę to nie moje małpy nie mój cyrk. Ale weźcie też pod uwagę co mówi remov !? Uważam że powinni mieć na wyposażeniu taki sprzęt w swojej dyspozycji. Bo jasne nigdy nie wiadomo co się zesra ale nie róbmy z nich wojskowych komandosów. Poradzą sobie na normalnej robocie z MP5 czy ump i będzie to bezpieczniejsze niż 5,56 w akcji.
Skończcie się panienki wyzywać a jeżeli nie to piszcie sobie PW bo mi się nie chce was czytać
Wysłany: 03-05-2009, 11:49
Braki w wyposażeniu kończą się tak jak pewna strzelanina w USA-policjanci po długiej wymianie ognia z dwoma naćpanymi jak bąki napastnikami (poruszali się sprawnie nadal pomimo zadania im wielu ran postrzałowych!!!!) pobiegli do pobliskiego sklepu z bronią, gdzie właściciel - świadomy obywatel - pożyczył im dwa kbk z amunicją, dzięki którym dobili po chwili przestępców.
Nikt w oczywisty sposób nie chce by, Policja biegała po ulicach z bronią długą, ale kalkulacja ryzka poprzedzająca pewne zatrzymania wymaga daleko idącej ostrożności, a to punkt wyjścia do wydania rozkazu pobrania określonej, ponadstandardowej broni.
Realizacja zatrzymań nie odbywa sie jak w filmach (na hasło kolesie + jakaś fajna blondzia rzucają hot-dogi, biorą klamki i jadą z piskiem opon i niebieską szklanką pod określony adres). O ile temat dotyczy osobników kategorii N, albo gdy zatrzymania mają być grupowe czy wykonywane jednocześnie pod róznymi adresami - powstaje pół tony dokumentów planistycznych, które podlegają aprobacie (bądź nie) przełożonych. To wtedy ktoś ustala skład, pochodzenie grupy ,,robiącej temat" oraz jej uzbrojenie i wyposażenie (zwłaszcza w zakresie środów transportu i łączności, zabezpieczenie medyczne-własne czy także zewnętrzne). Gdzieś prawie u końca tego łańcucha biurek było i moje własne, stąd wiem o czym piszę, a nie używam tu emocji i własnych autorskich przypuszczeń.
Resztki improwizacji w tej mierze wyparowały jak kamfora po Magdalence, aczkolwiek wiele jeszcze jest do zrobienia.
B_A, jak prawie zawsze masz rację-nie warto w zasadzie czytać postów tego tematu, albowiem piszą tu ludzie, którzy są zupełnymi dyletantami w tej mierze i poza własnym wrzaskiem nie mają nic do zaoferowania otoczeniu.
Dla mnie Policjant jest obywatelem jak każdy inny-a nawet poniekąd i lepszym, bo staje codziennie ryzkować głową za innych-dlatego należy mu się odpowiednia broń i środki ochrony do bezpiecznego wykonywania zadań powierzonych, a jeśli potrzebny będzie do tego i czołg - to czołg.
I tyle.
Wysłany: 03-05-2009, 11:56
Chorąży napisał/a:
REMOV napisz konkretnie, fachowo, wszystkim
Już to zrobiłem. Natomiast zauważam, że nie jesteś w stanie przeczytać tego ze zrozumienie,m, ale to jakby nie mój problem, prawda? Masz to wszystko napisane wyżej. Przeczytaj w końcu.
Cytat:
Szczerze to pierdolenie zniechęca mnie do czytania.
Da się zauważyć, że masz z tym problem. Ale jeżeli zdajesz sobie sprawę ze swojej ułomności to pracuj nad nią.
[ Dodano: 03-05-2009, 12:06 ]
diabell77 napisał/a:
nie-nie przestanie, ale w takim razie zabierzmy im glocki i dajmy p64...i zamiast MP5 niech będzie Glauberyt-powinni sobie poradzić
Dosyć często zauważane jest zjawisko, że, gdy osoba niespecjalnie inteligentna nie radzi sobie z argumentacją, to redukuje do absurdu. Mieliśmy już przykład prymitywa, który sugerował, aby dać policji kamienie, teraz widzę, że i Tobie pojawia się infantylny podział - albo wszystko, albo nic. Jeżeli nie potrafisz myśleć inaczej, niż tylko zero-jedynkowo, to postaraj się chociaż zrozumieć, że między dwoma biegunami - dozbrojenie jak wojsko i pozbawienie w ogóle broni, jest jeszcze sporo różnych możliwości. Jeżeli to zrozumiesz, przeanalizujesz, to się odezwij, bowiem niespecjalnie da się rozmawiać na poziomie, jaki proponujesz.
Ale - dla prostych umysłów, aby coś dotarło - nikomu, a tym bardziej mnie, nie chodzi o rozbrojenie policji. Natomiast chodzi o jej zbędną militaryzację oraz bezsensowne dozbrajanie w broń wojskową. Czy teraz dotarło, czy będę musiał to w tym wątku powtarzać jeszcze kilka razy dla każdego? W sumie po prostu, po kolejnej takiej głupawej wstawce zastosuję kopiuj-wklej.
Cytat:
a co ma się zdarzyć? napewno szybciej trafi go ktoś uzbrojony w broń 5.56 niż w 9mm
A jakieś podstawy do tego kuriozalnego twierdzenia? I dlaczego w 5,56 mm, a nie 7,62 mm? Dlaczego 5,56 mm, a nie 8,6 mm? Dlaczego w 5,56 mm, a nie 12,7 mm? Bo tak sobie wymyśliłeś? Gdzie jest granica tego dozbrajania? Na poziomie 20-mm armaty automatycznej Nextera? Jeszcze wyżej? No, gdzie? Jesteś w stanie samodzielnie, bez powtarzania sloganów, odpowiedzieć na to pytanie?
Cytat:
hmmm....wobec tego po co sa nam jednostki AT?
Pamiętasz, co napisałem wyzej o niespecjalnie inteligentnych ludziach i redukcji do absurdu, zamiast argumentacji? Czy Tobie znowu się włączyło prymitywne myślenie zero-jedynkowe? Albo dozbrojenie po uszy, albo brak jednostek? I umysłem niczego pomiędzy ogarnąć nie potrafisz? Resztę bełkotu w tym samym stylu litościwie wytnę. Zacznij myśleć, proszę.
[ Dodano: 03-05-2009, 12:06 ]
Ness napisał/a:
,,Przeciętny prymityw" - dziękuję za komplement, panie przeciętny redaktorze naczelny trzeciorzędngo kolrowego pisemka za 9.50 PLN, w którym nic nie ma ciekawego do czytania, a silący się na autorytet wszechczasów.
Teoretyku od sześciu boleści, nie mający krzty dystansu wobec siebie samego, nie chce mi sięz Tobą gadać.
Otwarte pozostaje pytanie - czy jest w ogóle sens z tym gówniarzem rozmawiać?
Wysłany: 03-05-2009, 12:33
Sam sobie odpowiadasz na to pytanie; z ludźmi obrażającymi bliźnich epitetami typu ,,prymityw", ,,gówniarz" nie można w ogóle rozmawiać.
Dostałem szereg PW z wyrazami poparcia za to, że jeszcze chce mi się z Tobą Remov użerać, ale były tam też usilne prośby o przyłącznie się do bojkotu Twojej osoby, którym niniejszym z dniem dzisiejszym ulegam.
Wysłany: 03-05-2009, 14:46
Ojej, niedojrzałego emocjonalnie osobnika poklepał ktoś po ramieniu i w związku z tym ów osobnik musiał się podzielić tym wirtualnym poparciem ze światem. Oczywiście, po cichu musiał, po prostu musiał nam przekazać w tej rozmowie, Panowie, że jest przez kogoś popierany (sic!), bo z pewnością dobrze to na niego działa. I to jest, Panowie, wypowiedź godna gówniarza. Gówniarza, czyli osoby niedojrzałej, niekulturalnej, której nikt nie nauczył zasad dyskusji. A co robi gówniarz, gdy dostaje po nosie, pomijając publiczne wypłakiwanie się? Ucieka. I dopisuje sobie do tej ucieczki jakieś tam wytłumaczenie - w stylu, iż naturalnie, nie jestem godny, aby polemizował ze mną, taki osobnik. Oczywiście. Dał się ktoś nabrać? ;)
A teraz zmiataj i nie wtrącaj się następnym razem, zachowaj chociaż w tym konsekwencję. Bo to, co miałeś do wybełkotania, to już wybełkotałeś po kilka razy (bohater, co to stał, wypisywał, był i coś tam jeszcze). I nic z tego nie wynika dla tematu i nic z tego nigdy nie wynikało. A dyskutować nie potrafisz i to jest zauważalne od dawna. I to nawet nie jest Twoja wina, po prostu - nikt Cię podstaw nie nauczył.
Wysłany: 03-05-2009, 14:57
REMOV napisał/a:
Powiedz mi, czy pododdział czy nawet centralna jednostka antyterrorystyczna przestanie skutecznie wykonywać swoje zadania, gdy będzie uzbrojona w pistolety maszynowe, uzupełniane karabinkami automatycznymi jako broń wsparcia? Serio?
Tak jesli trafia na gościa ubranego w kamizelke kuloodporna i uzbrojonego w AK. Nie posiadasz wystarczajacej wiedzy na temat metod działania grup przestepczych wiec odpuść sobie te gdybania.
_________________ May God have mercy upon my enemies, because I WON'T
Wysłany: 03-05-2009, 15:51
[quote="REMOV"]
Cytat:
To komu do tego, że uznano to sobie na bazie zupełnie wydumanych założeń. To komu do tego. A od tego są analitycy, aby tego rodzaju postawy wypunktować, czy ewentualnie poddać dyskuji. Inna rzecz, że od tego są idioci, aby bez pardonu to atakować. Taka jest już kolej rzeczy, bo przecież samodzielne myślenie boli, nie? ;)
Rozumiem, że szanowny kolega zapoznał się z uzasadnieniem zakupu dla CBŚ HK 416 lub był obecny podczas prac zespołu podejmującego takową decyzję. Bo skoro kolega twierdzi, że są one wydumane to znaczy, że się kolega z nimi zapoznał. Nieładnie jest odbierać prawo policji do samostanowienia. Rozumiem, iż taki przykład spłynął z góry a konkretnie od twórców 4 RP. Obaj bracia i trzeci bliźniak stwierdzili, że Policja to taka zbieranina idiotów, że trzeba im dać dowódcę cywila. Nawet amunicję im Straż Graniczna kupowała a samochody BOR. Skończyło się to mało ciekawie, bez sukcesów dla żadnej ze stron a powstały burdel niedawno dopiero uprzątnięto)
Pisze kolega o analitykach. Należy jednak pamiętać, że czasem jest tak, że co analityk to opinia bo opinia jest jak dziura w dupie - kazdy ją ma.
Powiem, iż pomysł nie jest nowy i takie analizy prowadzono np. w MSWiA. Ciekawe to analizy bo niektórzy analitycy aż na emeryturę trafili i spędzaja ją pracując teraz w firmach .... prywatnych.
Oni to np. uznali, że policjantowi wystarczy kamizelka kuloodporna do poziomu 9 Para.
Jako argumentu użyto "a ile to razy policjantów postrzelono w kamizelkę" Dobry argument, powinni iśc dalej i nie kupować ich wcale.
Oni to wprowadzili OiB do Policji, skutki dadzą wkrótce o sobie znać boleśnie.
Proszę mnie źle nie zrozumieć. nie odbieram koledze racji w walce z wydumanymi zagrożeniami i rozumieniem istoty gradacji takowych.
Jeśli zaś jesteśmy przy cenach to, G36c jest tańsze od MP5 zaś HK416 jest prawie w cenie wspomnianego pistoletu maszynowego.
(argument wysokich cen pojawił sie we wcześniejszym poście)
Nadał kolega sobie tytuł naczelnego analityka RP, który każdemu maluczkiemu wykłada swoje racje jako dogmaty. Każda próba zadania pytania skutkuje jakimś epitetem w stylu przeczytaj jeszcze raz aby mnie zrozumieć, Jesli jakiś argument nie jest zrozumiały to jedynie twoja czytelniku ograniczona inteligencja jest winna. Były już takie czasy, czytałem o nich, zdaje się nazwane zostały mrokami średniowiecza, wówczas też tylko jeden i jego ludzie mieli rację ; szkoda bo w gazecie przyjemniej się kolegę czyta.
Wysłany: 03-05-2009, 16:13
SWAT napisał/a:
Tak jesli trafia na gościa ubranego w kamizelke kuloodporna i uzbrojonego w AK.
Czy rozważasz wydumany przykład, który na siłę ma spełnić Twoje założenia? Bo jeżeli tak, to oczywiście się... zgadzam. Zgadzam się, że jesteś w stanie sobie wymyśleć sytuację, w której z różnorakich powodów będziesz mógł zrzucić winę za niepowodzenie akcji na... uzbrojenie, jakkolwiek głupio by to nie brzmiało. Zgadzam się, że takich wydumanych sytuacji możesz sobie wymyślać bez liku. Czy po tej mojej deklaracji wrócimy do realnego świata? I, tak dla Twojej informacji, w Magdalence nie broń zawiodła, ale ludzie.
Cytat:
Nie posiadasz wystarczajacej wiedzy na temat metod działania grup przestepczych wiec odpuść sobie te gdybania.
O, kolejny z tajemną wiedzą i infantylnym sposobem ucieczki z dyskusji. No jasne, wnioskuję - nieco ironicznie, po przeczytaniu Twojej wypowiedzi - że polska policja walczy dniami i nocami z tabunami przestępców uzbrojonymi karabinki Kałasznikowa ubranymi w kamizelki kuloodporne.
Naturalnie polska policja antyterrorystyczna pozbawiona jest, drogi znawco, wszelkiego rozpoznania przed akcją, nie wie jakich przestępców ma aresztować, nie obserwuje ich kilka dni, tylko wchodzi na pałę, radośnie, stąd też musi być uzbrojona po zęby, aby stawić czoła każdemu potencjalnie urojonemu zagrożeniu. Prawda? Prawda? ;)
Tak przy okazji - podaj jeszcze drogi znawco - jakiej kategorii są ich wkłady, na przykład według amerykańskiej normy, żeby się tylko nie okazało, że nie da się ich przebić pociskiem pośrednim 5,56 mm x 45 i trzeba jednak koniecznie, jak najszybciej zakupić dla Policji broń kalibru 7,62 mm czy 12, 7 mm!
Czy jeszcze na czymś się nie znam? ;)
[ Dodano: 03-05-2009, 16:30 ]
ze.NON napisał/a:
Rozumiem, że szanowny kolega zapoznał się z uzasadnieniem zakupu dla CBŚ HK 416 lub był obecny podczas prac zespołu podejmującego takową decyzję.
Źle rozumiesz. Kolega, wyobraź to sobie, nie musiał być obecnym, ani nie musiał zapoznać się z uzasadnieniem, aby coś krytykować. Może dlatego, że ani obecność, ani uzasadnienie nie zmieniają faktu, że ów zakup jest kolegi zdaniem bezsensowny, co kolega potrafi uzasadnić, a czego Ty nie potrafisz, poza odnoszeniem się do rzekomych autorytetów. Kolega śledzi również procedury przetargowe policji (czy innych ABW i CBA) oraz wojska i kolega wie, że większość z nich jest kompletnie bezsensowna, zarówno pod względem formalno-prawnym (afera z przetargiem na Glocki, pardon, z przetargiem na pistolety dla policji, gdzie jakiś kompletny kretyn przepisał bezmyślnie źle przetłumaczoną instrukcję jest mam nadzieję znana), jak i samej broni.
Cytat:
Bo skoro kolega twierdzi, że są one wydumane to znaczy, że się kolega z nimi zapoznał.
Kto Cię uczył podstaw logiki? Bo za tego rodzaju wnioskowanie to wyleciałbyś z zajęć od razu. Bez gadania. Ale mam nadzieję, że szeroko wyjaśniłem, jak błędna jest takie podejście. Skądinąd komiczne jest to odwołanie do autorytetów, które wiedziały, co zamawiały, bo jakoś to sobie uzasadniły. Kolega widział, kto pisze takie uzasadnienia i jak wyglądają w przynajmniej dwóch jednostkach antyterrorystycznych w Polsce i kolega dostał czytając ataku śmiechu. I kolega naprawdę wie o czym pisze, gdy przychodzi do mody i bezsensownych zakupów. Choć rozumiem, że niektórzy mogą przeciwko temu histerycznie protestować. Cóż, obrona głupoty w swoich własnych szeregach ma wieloletnią tradycję. Obrona za wszelką cenę, dodam.
Cytat:
Nieładnie jest odbierać prawo policji do samostanowienia.
A co to za głupoty? Skąd wziąłeś sobie te urojenia? Resztę jakichś Twoich politycznych wywodów litościwie wycinam, bo do tematu ma się nijak.
Cytat:
Powiem, iż pomysł nie jest nowy i takie analizy prowadzono np. w MSWiA. Ciekawe to analizy bo niektórzy analitycy aż na emeryturę trafili i spędzaja ją pracując teraz w firmach .... prywatnych.
...sprzedających policji sprzęt, którego tak naprawdę nie potrzebuje? Aha. Cieszę się, że w końcu coś do Ciebie trafiło i się ze mną zgadzasz, skądinąd tłumaczy to bezsensowność niektórych zakupów, trzeba przyznać ;)
Cytat:
Oni to np. uznali, że policjantowi wystarczy kamizelka kuloodporna do poziomu 9 Para.
Jak powszechnie wiadomo, Polska to kraj gdzie strzela się do policjantów jak do kaczek, stąd powinni być od stóp do głów ubrani w ciężkie kamizelki z wkładami ceramicznymi. Jak Europa długa i szeroka policja korzysta z kamizelek zdolnych zatrzymać jedynie amunicję pistoletową (pomijam jednostki antyterrorystyczne), ale przecież to bzdura, my musimy mieć ciężki pancerz dla każdego, nie? ;)
Cytat:
Proszę mnie źle nie zrozumieć. nie odbieram koledze racji w walce z wydumanymi zagrożeniami i rozumieniem istoty gradacji takowych. Jeśli zaś jesteśmy przy cenach to, G36c jest tańsze od MP5 zaś HK416 jest prawie w cenie wspomnianego pistoletu maszynowego.
MP5 nie jest w cenie HK416, chyba, że to "prawie" naciągasz do granic możliwości. Co się tyczy porównywania cen pistoletu maszynowego do karabinka automatycznego, to pragnę poinformować, że można kupić na świecie nawet karabiny automatyczne kalibru 7,62 mm x 51 w cenie mniejszej niż G36C, tylko co z tego ma wynkać? Naprawdę, MP5 nie jest jedynym pistoletem maszynowym na rynku, nawet nie jest jedynym pistoletem maszynowym w ofercie H&K. Natomiast, jeżeli mowa o dobrze uzbrojonej policji, to owszem, warto jej kupić najlepsze dostępne pistolety maszynowe, strzelające... amunicją tańszą niż amunicja pośrednia.
Cytat:
Nadał kolega sobie tytuł naczelnego analityka RP
Doprawdy? A gdzie? Bo rozumiem, że kolega w moich wypowiedziach znalazł to, co kolega chciał, a nie to, co kolego było tam napisane. Ale oczywiście każdemu przecież wolno manipulować wypowiedziami, prawda?
Cytat:
Każda próba zadania pytania skutkuje jakimś epitetem w stylu przeczytaj jeszcze raz aby mnie zrozumieć
Na jakie pytanie nie znalazłeś odpowiedzi? Jeżeli będę wiedział, że masz problem z czytaniem to po prostu wkleję Ci odpowiedni fragment z wypowiedzi wcześniejszej, którego nie zauważyłeś. Czy to będzie fair? Gdzie zadałeś pytanie, na której nie uzyskałeś odpowiedzi? No gdzie?
Cytat:
szkoda bo w gazecie przyjemniej się kolegę czyta
A co to ma do rzeczy? A, tym razem uroiłeś sobie, że jestem tutaj nie jako normalny, prywatny użytkownik, tylko jako ktoś inny tak? I do tego dopisujesz sobie jakąś tam swoją logikę? Logikę w myśl, której nie wolno krytykować pewnych działań, jeżeli nie było się na nasiadówie i nie przeczytało spisanej na kolanie opinii? Niesamowite, przyznaję.
Czy jeszcze na czymś się nie znam? ;)
Kto Cię uczył podstaw logiki? Bo za tego rodzaju wnioskowanie to wyleciałbyś z zajęć od razu. Bez gadania.
A co to za głupoty? Skąd wziąłeś sobie te urojenia?
Ale oczywiście każdemu przecież wolno manipulować wypowiedziami, prawda?
Wysłany: 03-05-2009, 16:49
REMOV napisał/a:
[Czy rozważasz wydumany przykład, który na siłę ma spełnić Twoje założenia? Bo jeżeli tak, to oczywiście się... zgadzam. Zgadzam się, że jesteś w stanie sobie wymyśleć sytuację, w której z różnorakich powodów będziesz mógł zrzucić winę za niepowodzenie akcji na... uzbrojenie, jakkolwiek głupio by to nie brzmiało. Zgadzam się, że takich wydumanych sytuacji możesz sobie wymyślać bez liku.
Jak już wcześniej napisałem, nie posiadasz wystarczajacej wiedzy żeby tak stanowczo wypowiadać się w temacie uzbrojenia i działania grup przestepczych oraz policji. Dalsza dyskusja z Toba po prostu nie ma sensu. Ty wiesz wszystko lepiej.
_________________ May God have mercy upon my enemies, because I WON'T
Wysłany: 03-05-2009, 17:53
REMOV chyba w szkole byłeś często bity przez kolegów?Tutaj możesz bez przeszkód sobie ulżyć, poobrażać, powyzywać. Rzeczywiście to jest miejsce, żeby pokazać innym ,,głupkom" swoje WIELKIE JA i swoją siłę.
Masz niesamowity dar przekonywania, prawie jak Ojciec Dyrektor.
Wysłany: 03-05-2009, 18:12
SWAT napisał/a:
Jak już wcześniej napisałem, nie posiadasz wystarczajacej wiedzy żeby tak stanowczo wypowiadać się w temacie uzbrojenia i działania grup przestepczych oraz policji.
Innymi słowy, nie potrafisz napisać żadnego kontrargumentu, poza ponownym powtórzeniem sloganu, który bardzo prosto da się wyśmiać. Nic dziwnego, że uciekasz od dyskusji podsumowując całość głupawą uwagą.
[ Dodano: 03-05-2009, 18:19 ]
Chorąży napisał/a:
chyba w szkole byłeś często bity przez kolegów? Tutaj możesz bez przeszkód sobie ulżyć (bla, bla, bla)
Kolejny rozmówca, któremu nie starcza argumentów, stąd przechodzi do obelg? Mam prośbę, jeżeli nie jesteś w stanie - poza bełkotem, który radośnie generujesz - napisać niczego sensownego, to zachowaj chociaż prawo do siedzenia cicho.
I tym sposobem można sprawdzić, że tutejsi samozwańczy eksperci, poza histerycznym pokrzykiwaniem oraz inwektywami, niewiele są w stanie napisać z sensem na temat. Nie są również zdolni odpowiedzieć merytorycznie na żaden zarzut, poza sloganami. I nawet nie trzeba tego specjalnie udowadniać, wystarczy przeczytać wypowiedzi.
PS. Zastanawiam się, kiedy do niektórych prymitywów dotrze, że na forum niespecjalnie jest możliwość zakrzyczenia swojego rozmówcy, ich autorytety są mało istotne, gdy nie mają argumentów, a skarżenie się Kangurowi niespecjalnie pomaga. Oj, bo może nie wiecie, ale kilku tutejszych specjalistów wymyśliło sobie, że "uprzejmie donosząc" odniosą zwycięstwo w dyskusji. I jak tutaj nie pisać o gówniarzach? ;)
Wysłany: 03-05-2009, 20:19
Pisząc - kolega, miałem na myśli zwykły zwrot grzecznościowy ale widzę nie dopasowałem się. sorrki!
Cytat:
Kolega, wyobraź to sobie, nie musiał być obecnym, ani nie musiał zapoznać się z uzasadnieniem, aby coś krytykować.
Dobre, brzmi znajomo - ale naprawdę dobre
Cytat:
afera z przetargiem na Glocki
Jasne, że jest znana a czy Ty znasz wyrok sądu w tej sprawie? -zapewne tendencyjny ale zawsze wyrok
Cytat:
a czego Ty nie potrafisz, poza odnoszeniem się do rzekomych autorytetów
Coś mi chyba umknęło w mojej wypowiedzi, a możesz przytoczyć jakieś z autorytetów na które się powołałem?
Cytat:
Jak powszechnie wiadomo, Polska to kraj gdzie strzela się do policjantów jak do kaczek, stąd powinni być od stóp do głów ubrani w ciężkie kamizelki z wkładami ceramicznymi. Jak Europa długa i szeroka policja korzysta z kamizelek zdolnych zatrzymać jedynie amunicję pistoletową (pomijam jednostki antyterrorystyczne), ale przecież to bzdura, my musimy mieć ciężki pancerz dla każdego, nie?
A czy ja coś pisałem o pancerzach?? Na szczęście mamy w naszym kraju inne kalibry pistoletowe, które zatrzymywane są przez miękkie wkłady, czyż nie?
Cytat:
MP5 nie jest w cenie HK416, chyba, że to "prawie" naciągasz do granic możliwości.
Cytat:
A, tym razem uroiłeś sobie, że jestem tutaj nie jako normalny, prywatny użytkownik, tylko jako ktoś inny tak?
Ale użytkownikiem tak właściwie to czego jesteś?
Wiesz, tak prywatnie to przypominasz mi pewnego skrzypka, który gra i jednocześnie płacze nad tym jak pieknie gra
Wiek: 32 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 247 Skąd: piaseczno
Wysłany: 03-05-2009, 21:21
Arafat napisał/a:
W ustawie z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej
brzmienie:
likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych
koledzy Remov i Arafat...
skoro mówimy o Ustawie o Policji, to chyba raczej powinno być:
Art. 18. 1. W razie zagrożenia bezpieczenstwa publicznego lub zakłócenia porzadku publicznego,
zwłaszcza poprzez sprowadzenie:
1) niebezpieczenstwa powszechnego dla życia, zdrowia lub wolnosci obywateli (...)
3. W przypadkach, o których mowa w ust. 1, jeżeli użycie uzbrojonych oddziałów i pododdziałów Policji okaże sie niewystarczajace, do pomocy uzbrojonym oddziałom i pododdziałom Policji moga byc użyte oddziały i pododdziały Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, zwane dalej "Siłami Zbrojnymi", na podstawie postanowienia Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej wydanego na wniosek Prezesa Rady Ministrów.
a poza tym tylko powiem tak Remov-nie umiem się tak pięknie i elokwentnie wypowiadać jak Ty, więc-tak-myślę zero-jedynkowo...jeśli będzie miał miejsce przypadek aktu terrorystycznego (wiem wiem-w Polsce wg Ciebie to się nie zdarzy, bo takie rzeczy tylko...w grach komp.) i miałby być jedynym takim wypadkiem w całej historii Państwa Polskiego, to panowie z AT chcieliby mieć najlepszy sprzęt jaki sobie wcześniej wybrali i w jaki jest w stanie wyposażyć ich ciągle niedoinwestowana Firma...
brzmienie:
koledzy Remov i Arafat...
skoro mówimy o Ustawie o Policji, to chyba raczej powinno być:
Art. 18. 1. W razie zagrożenia bezpieczenstwa publicznego lub zakłócenia porzadku publicznego,
zwłaszcza poprzez sprowadzenie:
1) niebezpieczenstwa powszechnego dla życia, zdrowia lub wolnosci obywateli (...)
3. W przypadkach, o których mowa w ust. 1, jeżeli użycie uzbrojonych oddziałów i pododdziałów Policji okaże sie niewystarczajace, do pomocy uzbrojonym oddziałom i pododdziałom Policji moga byc użyte oddziały i pododdziały Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, zwane dalej "Siłami Zbrojnymi", na podstawie postanowienia Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej wydanego na wniosek Prezesa Rady Ministrów.
Pan Remov jak zwykle naj... w całej wsi!!!
Obraża wyzwiskami innych, ma w dupie to że ktoś posiada doświadczenie w pracy, posiada wiedze teoretyczną bardziej słuszną niż wiedza praktyczna, świetnie zna realia, uważa że w dyskusji tylko on ma coś mądrego do powiedzenia- oczywiście wszystko w obronie prawdy (tej mojszej- jak w Dniu świra )
A teraz zacytuje w/w tekst i napisze że on nigdzie o tym nie wspominał, a ja sobie wymyśliłem- cały czas ten nudny schemat.
Acha!! I tak rzeczywiście wszystkie osoby popierajace zdanie Nessa to tylko prymitywy!!!
A ja slyszałem że jak rozmawia się z tobą w oczy to już taki przemadrzały nie jesteś- pewnie boijisz się spojrzec rozmówcy w oczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum