Wysłany: 28-04-2009, 08:30 Przykład rany postrzałowej uda 5,56mm M193
Dla zainteresowanych
Kolo postrzelony w udo z M16A1 5,56mm M193, z bliskiej odległości 5-10 metrów.
Kula przeszła przez mięsień, kość uszkodzona przez energię pocisku z energią powyżej 2700 fps. Na zdjęciach rentgenowskich typowa fragmentacja pocisku M193.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 420 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-04-2009, 13:17
2700 fps (feet per second) to miara prędkości pocisku, a nie jego energii, wyrażanej na ogół w dżulach. Nie przenoś na to forum airsoftowego slangu, jeśli łaska.
_________________ It scares the shit out of the slopes.
2700 fps (feet per second) to miara prędkości pocisku, a nie jego energii, wyrażanej na ogół w dżulach. Nie przenoś na to forum airsoftowego slangu, jeśli łaska.
A co to jest airsoft ?
Masz rację, pomyliłem się pisząc.
Chodziło mi o prędkość pocisku z jaką uderzył w ciało tego ludka (bullet impacts human flesh at velocities in excess of 2700 fps) Kula przeszła przez mięsień, kość uszkodzona przez energię pocisku, który leciał z prędkością powyżej 2700 fps.
W temacie o ZOS CBŚ przewinęła się dłuuga dyskusja o 5,56. W kilku postach doczytałem się, że postrzał z bliska z 5,56 może okazać sie nieszkodliwy, a pocisk przejdzie czysto, nie wytwarzając nawet kanału chwilowego. Jak widać ten przypadek tego nie potwierdza, stąd pytanie, czy to tylko wynika trafienia pocisku w kość, czy jakieś inne czynniki jeszcze zadecydowały? Dystans 5-10m to chyba ciągle ten "bezpieczny".
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 399 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 18-06-2009, 07:32
No way, Jose... cienki płaszcz i duża prędkość powodują fragmentację pocisku, im większa prędkość tym efektywniejsza fragmentacja.
Fundamentalne dzieło dra Fackelera (czytelnicy książki śp. St. Kochańskiego "Brygady antyterrorystyczne. Operacje i uzbrojenie" na pewno rozpoznają ten psassus ;)) :
http://www.bajaarizona.org/fklr/fklr.html
Są przekroje, są odzyskane pociski...
_________________ Stosunek do broni określa dojrzałość człowieka.
GI Jane przechodzi "Hell Week" raz w miesiącu mój brat
Ciało zanurzane w wodzie po paru minutach wyśpiewa całą prawdę.
Wiek: 40 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 341 Skąd: z samego dna
Wysłany: 21-06-2009, 10:07
Cytat:
że postrzał z bliska z 5,56 może okazać sie nieszkodliwy, a pocisk przejdzie czysto, nie wytwarzając nawet kanału chwilowego.
Nieprecyzyjnie przeczytałeś albo nie odczytałeś intencji osób prowadzących dyskusję. Chodziło o to, że pocisk w kal. 5.56 SS109 (rdzeń stalowy) w pewnych warunkach z bardzo małej odległości w warunkach mieszkania czyli do 3 m MOŻE! przejść czysto. Tak zdażało się w przypadku 7.62 wystrzelonego z AK.
Nikt nie sugerował, że po uderzeniu np. w kość, wątrobę czy serce to będzie "czyste" przejście.
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 399 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 22-06-2009, 16:08
ze.NON napisał/a:
Cytat:
że postrzał z bliska z 5,56 może okazać sie nieszkodliwy, a pocisk przejdzie czysto, nie wytwarzając nawet kanału chwilowego.
Nieprecyzyjnie przeczytałeś albo nie odczytałeś intencji osób prowadzących dyskusję. Chodziło o to, że pocisk w kal. 5.56 SS109 (rdzeń stalowy) w pewnych warunkach z bardzo małej odległości w warunkach mieszkania czyli do 3 m MOŻE! przejść czysto. Tak zdażało się w przypadku 7.62 wystrzelonego z AK.
Nikt nie sugerował, że po uderzeniu np. w kość, wątrobę czy serce to będzie "czyste" przejście.
Fakt, że pocisk wz. 43 zachowuje się tak, a nie inaczej, w żaden sposób nie pozwala przewidzieć jak zachowa się pocisk SS-109. To tak, jakbyś na podstawie właściwości jezdnych VW Transportera wysuwał opinie dotyczące Bugatti Veyron
_________________ Stosunek do broni określa dojrzałość człowieka.
GI Jane przechodzi "Hell Week" raz w miesiącu mój brat
Ciało zanurzane w wodzie po paru minutach wyśpiewa całą prawdę.
Dlatego teoretyzowanie jakie uprawia Remov jest dziwne. Przykład pokazuje co się dzieje kiedy dostanie sie z ...... a to że może się tak zdarzyć i przejśc czysto można przyrównać do tego jak do szansy że w czasie burzy dostanie sie piorunem.
P.s Moze ktoś mi pokazac te zdjecie bo zaden z tych linków nie działa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum