Wiek: 23 Dołączył: 07 Gru 2008 Posty: 34 Skąd: koniec świata
Wysłany: 25-01-2009, 16:29
Po prostu myślałem że po ofcerskiej też trzeba przechodzić jakiś proces kwalifikacyjny do tej jednostki ale widocznie sie pomyliłem. A napisałem to na podstawie mojego znajomego który po KSR-ze, będąc juz w stopniu kaprala, po ukonczeniu studiów, starał się tam dostać i właśnie musiał przejść testy sprawnościowe, ale to faktycznie inna bajka niż po studium. A znajomy przeszedł wszystko pozytywnie jakieś 2 lata temu i jeszcze nie dostał odpowiedzi hehe śmieszne aż to jest. Ta polityka jest irytująca. Ale juz nie będę zamulał.
Wysłany: 02-02-2009, 22:59
Wrócę do tematu szkoły oficerskiej, z tego co się "dowiadywałem" kiedyś Zmech kształcił tylko przez 3 lata do tytułu inż, i np. mj Kups wyniósł ze szkoły zawód "Inżynier pola walki", biorąc pod uwagę ogólne braki kadry oficerskiej to wydaje mi się pomysł z 3 letnim cyklem jest całkiem nie głupi, ale póki co w ofercie jest 4,5 roku tzn. 3 Zmechu i 1,5 na Politechnice Wrocławskiej, ale promocja na oficera następuje po zdobyciu tytuły mgr. Co do warunków przyjęć to wniosek do 30 marca trzeba złożyć i to w sumie główna zmiana, i to w ofi jak i podofierkach, WSOWLąd rozszerzyła przedmioty które będą brane pod uwagę podczas rekrutacji jeszcze na studia "5 letnie".
A teraz coś ciekawego: na 1 roku przepustki o ile są to max do 21.30 i 5.30 pobudka, a po ukończeniu np. kierunku rozpoznanie nie ma gwarancji pracy w zawodzie, czyli można np. trafić do wku po to by "werbować" kolegów i pierdzieć w stołek hehe.
_________________ "Kiedy błyszczy ostrze masz tylko dwie opcje, albo pójdziesz za ciosem, albo dasz się zabić, proste."
Wrócę do tematu szkoły oficerskiej, z tego co się "dowiadywałem" kiedyś Zmech kształcił tylko przez 3 lata do tytułu inż,
Nie przez 3, lecz przez 4.
Cytat:
a po ukończeniu np. kierunku rozpoznanie nie ma gwarancji pracy w zawodzie,
W zawodzie, czy w specjalności?
Cytat:
czyli można np. trafić do wku po to by "werbować" kolegów i pierdzieć w stołek hehe.
O to akurat potencjalny kandydat do szkóły wojskowej moim zdaniem nie powinien sie martwić - takie stanowiska są zbyt poszukiwane przez różnej maści "fascynatów pracy w polu", by mogły się trafić absolwentowi uczelni z przydziału.
Wysłany: 28-06-2009, 23:41
Odnawiam temat!!!
Primo, odpowiedz: specjalność nie odpowiada zawodowi? Jeżeli idę na polibudę na kierunek np mechanika i budowa maszyn w specjalności budowa silników to moim zawodem jest właśnie budowanie silników, czy nie???
Dlatego proponuje nie czepiać się takich pierdół bo z ciekawego wątku przechodzi się na pierdoły, a niektórym z nerwów jeszcze żyłka pęknie i po co?
Odświeżam temat bo:
Kto jedzie do wrocka na testy w najbliższym czasie??? Przepraszam EGZAMINY żeby nie było. Orientujecie się ilu faktycznie jest kandydatów, coś czytałem że ok 3000 newsweek prognozował?.
_________________ "Kiedy błyszczy ostrze masz tylko dwie opcje, albo pójdziesz za ciosem, albo dasz się zabić, proste."
Pomógł: 4 razy Wiek: 10 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 429 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 28-06-2009, 23:44
W WKU byłem na początku kwietnia i mówili że obecnie nie przyjmują. Jutro obrona więc po 'zabawie' pędzę popytać raz jeszcze.
_________________ "God and soldier we both adore, In times of danger not before.
Danger past and all conflict righted, God is forgotten, and soldier slighted."
Rudyard Kipling
Nie wiem jak na studium, ale na studia 5lat to jest około 1200 osób. Wychodzi po 8 na miejsce (rozpoznanie coś około 100 na miejsce). Trochę nie zda matury, część nie przyjedzie...
Około 1tys. łebków.
Ja jadę, jak by ktoś pytał 7.
PS 8 czerepa na stołek to nie jest dużo, a i poziom nie powala więc jakoś to będzie
_________________ A Bóg z nami, Polakami, krew przelewać chce. Na koń, za broń wtem krzykną towarzysze doń!
wojna.war@gmail.com
8231780
Primo, odpowiedz: specjalność nie odpowiada zawodowi? Jeżeli idę na polibudę na kierunek np mechanika i budowa maszyn w specjalności budowa silników to moim zawodem jest właśnie budowanie silników, czy nie???
A jeżeli idziesz na WSOWL na kierunek "rozpoznanie", to jesteś promowany na podporucznika w korpusie osobowym ogólnowojskowym, tak jak Twoi koledzy z kierunku zmechanizowanego. I taką informację znajdziesz na dyplomie informującym o Twojej promocji, nie będzie tam słowa o kierunku rozpoznawczym. A Twoim zawodem jest "żołnierz zawodowy" - tak samo jak w przypadku każdego innego absolwenta "mundurowego kierunku na WSOWL. I masz absolutną gwarancję pracy w tym zawodzie; więcej, jesteś na nią skazany. Jeżeli będziesz chciał z tego obowiązku zrezygnować, poniesiesz tego konsekwencje finansowe.
Cytat:
Dlatego proponuje nie czepiać się takich pierdół bo z ciekawego wątku przechodzi się na pierdoły, a niektórym z nerwów jeszcze żyłka pęknie i po co?
A ja proponuję zacząć zadawać pytania wykazujące, że pytający potrafi wykazać odrobinę zaangażowania i samodzielności i nie pytać poraz kolejny o sprawę, która została już wyjaśniona. Odpowiedź na Twoje pytanie padła na SPECOPS'ie już co najmniej kilkukrotnie, nawet w tym wątku. Zamiast cwaniakować, zacznij czytać informacje, które już na tym forum przekazano.
O rany, ja tutaj sieję propagandę co by ludzi przestraszyć, a ty mi wchodzisz w paradę Liczę na to, że średni w-f i 177p. z matury wystarczą na zmecha.
_________________ A Bóg z nami, Polakami, krew przelewać chce. Na koń, za broń wtem krzykną towarzysze doń!
wojna.war@gmail.com
8231780
Pomógł: 4 razy Wiek: 10 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 429 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 30-06-2009, 14:54
Biorąc pod uwagę fakt jak w tym roku matury poszły nie powieneś martwić się że może być za dużo chętnych.
_________________ "God and soldier we both adore, In times of danger not before.
Rudyard Kipling
Wysłany: 30-06-2009, 15:06
Nie chcę zjeżdżać z tematu ale w tym roku to tragedia.
Btw, skoro wznowili nabór na uczelnie to rozumiem że wznowili nabór do jednostek.
Rudyard Kipling
Wysłany: 30-06-2009, 15:35
To ja chyba żyję w innej epoce. Sorki za zamieszanie.
Rudyard Kipling
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum